Hodláte si pořídit zakrslé prasátko? Na co se připravit.

Zakrslá prasátka jsou roztomilá a snadné se do nich zamilujete na první pohled. Nejsou problém ani pro alergiky. Mono lidí si je proto pořizuje domů. Jak vypadá péče o malá prasátka a co všechno vlastně obnáší?

Je třeba si uvědomit, že ani mini prasátko nemusí zůstat maličké celou dobu, i když má malé rodiče. Prasátka z tuzemských chovů jsou totiž kříženci s nejasnými rodokmeny a geny se často nepříjemně namíchají. Z mini prasátka vám může vyrůst i stokilové prase vhodné na zabíjačku. Proto se moc nedoporučuje pořídit si prasátko třeba do malého do panelákového bytu. Pokud máte domek se zahradou, prasátko bude mít vhodný výběh a z malého pokoje vás nevytlačí.

Inteligentní prasátka

Prasátka jsou velice inteligentní a umějí se brzy naučit různé triky. Přesto nelze očekávat, že vám bude zakrslý čuník aportovat jako pes. Bezpečně se však naučí otvírat všechny šuplíky a zejména lednici. Klidně si přisune židli, aby se dostalo na stůl nebo pracovní plochu kuchyňské linky. Pes se přizpůsobí vám, ale prasátku se musíte přizpůsobit vy.

Náročnost mini prasátka

Musíte mu věnovat neustálou pozornost a hned od samého začátku ho vychovávat, jinak vám velmi brzy převrátí byt či dům doslova vzhůru nohama. Může se stát i totálně nezvladatelným. Pokud jste zaneprázdnění a často pracujete mimo domov, vůbec o něm nepřemýšlejte. Prasátka jsou vyspělá inteligenčně i emočně a vytvoří si na vás silnou citovou vazbu. Trpí, když jsou sama, nebo když se jich časem chcete zbavit.

Zakrslé prasátko a děti

Pořídit zakrslé prasátko pro malé dítě není moc dobrý nápad. Prasátka mají tvrdá kopýtka, hodně kopou a koušou, i když v tom není zlý úmysl. Jen neodhadnou svoji sílu a mohou tak děti zranit. Navíc dost razantně hájí svůj domov, členy rodiny a blízké, takže se budou vehementně snažit zahnat každou návštěvu.

Veterinární péče

Pro mini prasátka je k dispozici velmi omezená a drahá veterinární péče. Specialistů na choroby prasat je u nás dost málo a na běžné veterinární stanici vám moc nepomohou. To platí i u kastrací, které jsou nutností u prasátek chovaných v bytech. Radu vám může dát Český klub majitelů prasátek chovaných v domácnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient