Jak na funkční osvětlení v kuchyni

V kuchyni je potřeba na vše vidět a k tomu si musíme mít jak rozsvítit. Na přípravu jídla i pití potřebujeme velmi dobře vidět. Většinou nám pro práci na pracovní ploše nestačí ani hlavní svítidlo na stropě a potřebujeme osvětlit linku.

Centrální stropní svítidlo nám poskytuje rozptýlené světlo, které je večer nezbytné v každé místnosti. Může jít o závěsnou lampu, která svítí směrem dolů, svítidlo s několika polohovatelnými rameny nebo zářivku. Přesto budete muset vybavit kuchyň ještě dalším doplňkovým osvětlením, které vám důsledně nasvítí pracovní desku a vařič. Při přípravě stojíme k centrálnímu světlu zády a vrháte si na ruce vlastní stín.

Osvětlení pracovní desky

K osvětlení pracovní desky použijte chladné bílé světlo s hodnotou 5 000 až 6 000 kelvinů, které se intenzitou blíží dennímu světlu, je dostatečně ostré a podporuje koncentraci při přípravě pokrmů. Můžete jej doplnit bodovými světly nebo LED páskami umístěnými pod horními skříňkami a poličkami. Pokud máte lesklou kuchyňskou linku, dejte si pozor, aby světla nevrhala na povrchu nežádoucí odlesky.

Osvětlení kuchyně a jídelního koutu

Pokud je v kuchyni i jídelní kout, umístěte sem další osvětlení. Pokud je kuchyň malá, postačí centrální svítidlo i pro jídelní kout. V tomto případě zvažte, jaké zvolíte centrální svítidlo a kam ho umístíte. Nemusí viset uprostřed místnosti, ale třeba přímo nad jídelním stolem, kde nám posvítí na pokrmy při stolování. Bude tak praktickým i estetickým doplňkem současně.

Osvětlení jídelního koutu

Nad jídelní stůl se hodí o něco teplejší světlo, než je na pracovní ploše. Doporučuje se odstín 2 800 až 3 300 kelvinů. Teplé bílé světlo totiž uklidňuje a vytvoří příjemnou atmosféru. Nemělo by oslňovat, je dobré, když se dá výškově nastavit nebo se dá se regulovat intenzita. Důležitý je i design, který podtrhne estetický vzhled kuchyně.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient