Kudy nám uniká teplo z domu

Tepelné úniky řešíme zejména na podzim a v zimě. Naše pozornost směřuje k zateplení fasády, těsnění oken a dveří. Rizikových míst je však mnohem více. Myslete na zateplení prahů a hledejte tepelné mosty.

Problémy s únikem tepla mohou souviset s chybou v projektu i v jeho realizaci. Objevují se zejména v místech, kde k sobě doléhají dvě různé stavební konstrukce. Může jít i o rohy obvodových stěn. Ve studených koutech se drží vlhkost a vznikají plísně. Riziko se ještě zvyšuje, pokud v koutu stojí skříň. Nábytek brání volné cirkulaci vzduchu kolem povrchu stěny.

Zateplení

Zateplení obvodových stěn je třeba dělat s přesahy přes nezateplené navazující části objektu. Může jít třeba o sokly, jinak se v těchto místech vytvoří další tepelná vazba a dojde k ještě větší tepelné ztrátě objektu. Rizikové jsou i stavební prvky montované rovnou na fasádu nebo do střechy pomocí ocelových kotev, ale i balkony a terasy.

Tepelné úniky u dveří

Pokud vám fouká pod dveřmi, je třeba sjednat nápravu. Tepelný most může vzniknout při nedostatečném těsnění ve spodní části vchodových dveří u prahu. Těsnění se může poškodit vlivem počasí, opotřebení, ale i díky nekvalitnímu materiálu nebo při nesprávné montáži. Zádveří pak může i promrzat.

Zateplení prahu

K zajištění důsledné tepelné izolace u prahové části vchodových dveří se používá podkladový profil z materiálu s názvem PURENIT. Ten je z lisovaného dřeva s příměsí malých částeček kovu. Mezi dvěma deskami je izolační polyuretanová pěna.

Podklad se aplikuje pod spodní částí rámu vchodových dveří a přes celou výšku podlahové konstrukce. Odolává vlhkosti, vysokým teplotám i chemikáliím a práh mechanicky zpevní.

Jak najít tepelné mosty

Úniky tepla můžete vyhledat termovizní kamerou, která vždy zkoumaná místa vyfotí, zobrazí body s odlišnou teplotou a pak je přesně zobrazí. Měření lze provádět v období, kdy je rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nejméně 10 °C a není mlha. Oslovte odborníky, kteří zohlední všechny důležité faktory a vlivy ovlivňující výsledky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient