Kustovnice čínská a její pěstování

Plody kustovnice čínské zvané goji jsou v Číně považovány za zázračný lék. Pravidelná konzumace vám zaručí dlouhověkost. Plody ale někdy mohou překračovat povolený obsah pesticidů a proto si můžete zkusit vypěstovat vlastní.

Kustovnice čínská v našich podmínkách odolá mrazu a lze ji pěstovat i v našich podmínkách. Hodně se ale rozrůstá a může utiskovat okolní rostliny, proto jí dopřejte více místa. Do malých zahrádek se proto moc nehodí. Kustovnice je ale pěkný solitér, zvláště pokud vás obdaří svými plody.

Výsadba kustovnice

Goji si můžete zasadit během října do propustné výživné půdy na slunné stanoviště nebo do polostínu. Snadno se ujímá a dost rychle roste. Každoročně si proto upravujte řezem, aby vám nepřerostla do opravdu gigantických rozměrů. Obvykle vydá první plody už po třech letech. V červnu bohatě kvete drobnými fialovými květy trubkovitého tvaru. Ty se po opylení promění v červené bobule, kterým se také říká červené diamanty. Dozrávají koncem října a můžete je konzumovat hned nebo sušit.

Obsah látek

Pravidelné užívání plodů goji prodlužuje mládí a udrží organismus vitální a svěží až do velmi vysokého věku. Plody obsahují důležité esenciální aminokyseliny, celou řadu důležitých stopových prvků včetně fosforu, vápníku, zinku a železa, stejně tak celou řadu vitaminů, zejména C, B1, B2, B6 a E. Díky tomu posilují imunitu, zpomalují stárnutí buněk, podílejí se na jejich regeneraci i obnově a současně chrání tělo před rakovinovým bujením.

Na co si dát pozor

Při konzumaci plodů kustovnice v malém množství nebyly podle studií zaznamenány žádné vedlejší účinky. Přesto ale odborníci upozorňují na skutečnost, že plody obsahují i látku betain, která není vhodná v těhotenství. Může totiž snižovat funkci ledvin a způsobit i potrat. Při nadměrné konzumaci hrozí trávicí potíže a průjmy. Proto tuto superpotravinu konzumujte s mírou. Vitaminové doplňky s výtažky goji i její konzumaci ve větším množství konzultujte s lékařem, zvláště pokud užíváte jiné léky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *