Myslíte na ekologii? Uklízejte šetrně.

V současné době zájem o ekologické čisticí prostředky stále roste. Agresivní chemické čističe totiž neblaze působit na naše zdraví, kontaminují životní prostředí a všichni je lijeme do odpadu. Jak poznat ekologicky šetrné přípravky k přírodě?

Možná to zkuste bez chemie. Někdy zabere jen čistá voda na hadru, mechanická síla, utěrky z mikrovlákna, nebo neškodné přírodní produkty jako ocet, kyselina citronová nebo jedlá soda. Octem nebo kyselinou citronovou vyčistíte varnou konvici, lednici, mikrovlnku, kachličky, dřez vanu i toaletu. Jej je musíte nechat déle působit.

Přípravky s ekoznačkou

Pokud si s přírodními prostředky nevystačíte, i tak si budete moci vybírat z široké nabídky ekologických prostředků, které se objevují ve specializovaných obchodech, na internetu i v drogeriích. Základem je česká ekoznačka s nápisem ekologicky šetrný výrobek, nebo třeba obrázek eurokvětiny. Výrobky s tímto označením můžeme považovat za přírodní a ekologicky nezávadné. Některé firmy mají certifikaci jen na vybrané produkty a ekologickým požadavkům nevyhovuje celé portfolio.

Ekologické prostředky

Klíčové je vždy složení. U jednotlivých výrobků je nutné přečíst si etiketu, protože jsou některé použité přísady takzvaně problematické. Vede se diskuze o optických rozjasňovačích a konzervantech v ekologických pracích gelech na bílé prádlo, které jsou ve světě vědy považovány za cytotoxické a alergenní, přesto je legislativa v drogerii povoluje. Sporný je i palmový olej, kvůli kterému se vypalují pralesy.

Recyklované obaly

U ekologických produktů je kromě složení prostředku důležitý i výrobní proces a obalový materiál. Třeba značka Frosch používá PET lahve vyrobené ze 100% použitého plastu z vybraného odpadu. Pokud se plastové obaly recyklují na vysoké úrovni a pohybují se ve smyčce uzavřeného výrobního procesu, neskončí jako odpadky v oceánu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient