Péče o dřevěné nádobí

Dřevěná prkénka, misky, vařečky a obracečky jsou tradičními kousky v kuchyni. Při správné péči nám dlouho vydrží v dobrém stavu. Dřevo je přírodní, praktický, krásná a tradiční materiál, který neztrácí kouzlo.

Všechny ty vařečky, prkénka, misky, poháry a tácy ze dřeva působí velmi dekorativně a během servírování navodí příjemnou atmosféru. Jak docílit toho, aby dřevěné nádobí zůstalo dlouho hezké, nepopraskalo a bylo navíc hygienické?

Síla dřeva

Hygiena jej v kuchyni důležitá. Mnoho lidí dává přednost plastovému nádobí, ale to není hygieničtější. Hlavně při úpravě ovoce, zeleniny a masa mohou na prkénkách a vařečkách zůstávat zbytky potravin, které se pak mohou stát přenašeči bakterií. Dřevěné nádobí díky organickému původu lépe bojuje s bakteriemi. Pokud je rozpraskané a pořezané, mohou se ve škvírách bakterie více usazovat.

Na co se zaměřit

Dřevěné nádobí umí do určité míry nánosu bakterií vzdorovat. Je proto třeba ale jeho čistotu podpořit správnou péčí. Je důležité používat dřevěné nádobí jen k tomu účelu, ke kterému bylo vyrobeno. Prkénka ke zpracování potravin, nikoliv k řezání kabelů a dalších produktů. Misky by měly sloužit jen na zeleninu, ovoce nebo oříšky.

Na myčku zapomeňte

Dřevěné nádobí nikdy nedávejte do myčky. Dlouhotrvající vysoká teplota a vlhkost je pro dřevo škodlivá. Jakmile nádobí použijete, vždy jej omyjte pod tekoucí teplou vodou s vhodným mycím prostředkem. Teplý vzduch způsobuje stárnutí, vysychání, rozpraskání a vznikají škvíry. Nádobí nesušte na radiátoru ani v troubě. Odkládejte je na odkapávač, aby mohly proschnout. Vždy je omývejte celé, aby schlo rovnoměrně.

Na co si dát pozor

Větší kusy, prkénka, tácky a mísy pokládejte na kratší hrany, aby kolem nich proudil vzduch. Můžete je během sušení otáčet. Do skříněk je uložte až suché. Skvrny omyjte roztokem Sava, vytřete a nechte vyschnout. Můžete použít i ocet nebo citron. Jednou za čas dřevo potřete olivovým olejem, který mu dodá přirozenou vlhkost, funguje jako impregnace a ochrana před bakteriemi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient