Proč si pořídit drtič odpadků?

V zahraničí jde o celkem běžnou záležitost, ale u nás se ještě moc neujal. Přitom mnoho domácností vyprodukuje během vaření mnoho bioodpadu a nemá kompostér, kde by se zbytky z vaření zužitkovaly. Proto je dobré mít drtič odpadků.

Organický odpad tvoří značnou část z našeho celkového odpadu. S ním se pojí i zápach, který se ze zbytků během rozkládání v koši line a kolem se rojí octomilky. Drtiče odpadků většinu biologických zbytků zlikvidují a zmenší množství směsného odpadu v domácnosti. Navíc máte čisto během chvilky a to téměř bez práce.

Co dokáže drtič zpracovat

Drtiče zpracují rychle a beze zbytků velké množství biologického odpadu. Můžete v něm rozmělnit slupky a kůry z ovoce i zeleniny, ale i celé plody. Poradí si i s peckami ovoce, skořápkami od vajec, se zbytky masa, menšími kostmi, zbytky pečiva, filtry s kávovou sedlinou, tvrdými sýry i salámy. Drtič se montuje na výtokový otvor dřezu. Odpad se dá do dřezu, zapne se drtič, pustí voda a ta odpadky splachuje. Usnadníte si úklid kuchyně a zmenšíte dost markantně objem celkového odpadu.

Podmínky pro použití drtiče

Drtiče se se nedají využít do všech domácností. Instalace je snadná, ale důležitý je průměr otvoru v dřezu, který musí být alespoň 9 cm a průměr odpadního potrubí alespoň 4 cm. Může být i větší. Důležitý je i přívod elektrické energie k drtiči vyvedený pod dřezem nebo blízko u kuchyňské linky. Pod dřezem musí být i dostatek místa na přístroj.

Cena a možnost použití drtiče

Ceny se pohybují od 7 000 do 10 000 korun. Hluk drtiče není vyšší než u mixéru. Zákon o odpadních vodách drtiče nezakazuje. Sledujte ale podmínky pro uživatele veřejné kanalizační sítě ve smlouvě s provozovatelem. Tím bývá město, městská část, společnost Vodovody a kanalizace a další subjekty. Některé použití drtičů nepovolují kvůli úzkému potrubí a riziku znečištění odpadem. Pokud máte na pozemku žumpu bez odtoku nebo vlastní čističku vody, nejste nijak omezeni.

Co s rozdrceným odpadem

Odpad jde z drtiče do kanalizace a smísí se s odpadní vodou. Biologický odpad by sice mohl být zužitkován v zemědělství, ale mísí se s ostatními materiály v odpadní vodě a může být kontaminován. Kompostéry a popelnice na bioodpad umožní jeho využití. Pokud je ale nemáte kam dát, drtič odpadu je také řešení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient