Víte, které pokojovky jsou jedovaté?

Pokojové rostliny jsou nejen dekorativním doplňkem a zútulní naše domovy. Navíc umí udržovat v místnostech lepší vzduch. Některé rostliny jsou ale jedovaté a je třeba si na ně dát pozor, pokud máte malé děti nebo čtyřnohé mazlíčky.

Malé děti mohou na rostliny sahat, trhat listy, olizovat je a ochutnávat jedovaté plody. Toxické rostliny totiž vypouštějí nebezpečné látky, které mohou způsobit alergie, dýchací obtíže a těžké otravy. Projevem jsou otoky jazyka, úst a sliznic, zvracení, průjem, nadměrné pocení, horečka a kožní potíže. Ke zranění může dojít při kontaktu s ostrými listy a trny.

Jedovaté pokojové rostliny

Mezi ty nejjedovatější pokojové rostliny patří dracaena, dieffenbachia, monstera, amarylis, oleandr, lopatkovec, břečťan, filodendron ale i klasický potos. Na ty je třeba si dát pozor a pečlivě hlídat malé děti i domácí mazlíčky, ať už jde o psy nebo kočky.

Pokojové rostliny s jedovatými částmi

Některé rostliny nejsou sice jedovaté celé, ale mohou být toxické některé jejich části. Ty pak způsobují alergie, dermatitidu, kožní záněty, ale i záněty dýchacích cest a očí. Sem patří ficus, šeflera i vánoční hvězda. Jejich šťávy způsobují kožní vyrážky a dermatitidy. Nebezpečný je i asparágus, který má jedovaté červenooranžové bobule, které lákají děti k ochutnání. Nebezpečné jsou i šťavely s obsahem toxického šťavelanu v listech. Po konzumaci způsobují nevolnosti, zvracení, křeče i kolapsy.

Nebezpečná vůně rostlin

Některé rostliny nemusí být jedovaté, ale vydávají velmi silnou až omamnou vůni, která může způsobovat bolesti hlavy a výrazné nevolnosti. Tyto rostliny se nehodí do dětských pokojů a ložnic, kde spíme. Vhodné jsou do zimní zahrady. Pokud je dáme třeba do obývacího pokoje, musíme často a intenzivně větrat. Velmi silnou vůni mají lilie, šeříky, jedovaté konvalinky, gardénie a voskovky. Některé rostliny jsou aromatické jen během květu, jako páchnoucí zmijovce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient