3D modelování zajistí předlohu pro výrobu součástek i modelů

3D modelování

3D tisk není úplnou novinkou, jeho historie se píše již tři desetiletí. Do všeobecného povědomí se ale dostal až v posledních letech, kdy se výrazně snížily pořizovací náklady na zařízení a současně klesla i cena materiálů. Nechat si vytisknout kvalitní model se tak stalo dostupné nejen prodejcům a výrobcům s vysokým obratem, ale také běžné populaci. A samozřejmě i drobným podnikatelům, mezi které se řadím i já. A stejně jako mnozí další, i já využívám možnost nechat si zhotovit nejen samotný výrobek. Důležitá je pro mne i služba 3D modelování.

Proč jsem se stala tím, kdo jsem

Od mala jsem se ráda věnovala výtvarným a tvůrčím činnostem. Mezi ty nejoblíbenější patřilo modelování a módní návrhářství. Všechny moje panenky chodily oblečeny přesně podle mých představ, nosily mnou vyrobené šperky a jejich domeček byl vybaven nábytkem od maminky a mými bytovými doplňky. Postupně jsem začala vytvářet různé přívěsky, náušnice a drobnosti pro dospělé. Nakonec jsem i vystudovala vysněný umělecký obor a vydala se na dráhu designérky na volné noze. Nechtěla jsem totiž chodit do klasického zaměstnání a přizpůsobovat svou tvorbu požadavkům nadřízených. Nápadů i idealismu jsem měla plnou hlavu a byla jsem přesvědčena, že by práce pro někoho jiného tlumila mé tvůrčí schopnosti.

Cesta k rychlé a kvalitní výrobě není pro designera snadná

Po pár týdnech od založení živnosti jsem zjistila, že cesta k dosažení zisku je trnitá. Výrobní náklady na šperky a doplňky odpovídající mým představám byly často vysoké. Navíc mi vytvoření každého z nich zabralo nemalé množství času. A výsledky prodeje přes internet, se kterým jsem začínala, zdaleka nenaplnily má očekávaní. Jelikož jsem potřebovala vydělávat, začala jsem hledat nové cesty k dosažení úspěchu. A záhy jsem zjistila, že bude třeba rozšířit okruh zákazníků, urychlit výrobní proces a snížit náklady. Čísla hovořila jasně. Buď musím prodávat každý kousek za výrazně vyšší cenu odpovídající vynaloženému času a materiálu, nebo naopak zefektivnit výrobu a oslovit více potencionálních odběratelů. Rozhodla jsem se pro druhou alternativu, chtěla jsem totiž, aby moje zboží bylo dostupné každému.

Jak jsem objevila 3D tisk

Když jsem hledala možnosti, jak získat kvalitní a dostupné komponenty, které přesně odpovídají mým představám, narazila jsem na nabídku 3D tisku. A zjistila jsem, že ho již využívají někteří z mých přátel. Začala jsem si tedy zjišťovat další informace. A tato technologie mne zcela nadchla. Dokáže totiž v rozumné cenové relaci ztvárnit v podstatě libovolný model. A nabízí možnost výběru ze široké škály různých druhů a barev plastů, možné je vytisknout dokonce i nářadí a další pevné a vysoce odolné předměty. Jediný problém byl, jak dostat mé návrhy z papíru do formy, které porozumí počítač.

3D modelování jsem se učit nemusela

I když jsem vždy hravě dokázala ztvárnit své představy na papíře nebo v trojrozměrném pojetí z hlíny či kovu, nikdy jsem je nedokázala převést do podoby, které porozumí počítač. Naštěstí jsem zjistila, že s touto možností vybraný poskytovatel 3D tisku počítá. A 3D modelování svěřuji výhradně specialistům. Sama tak šetřím spoustu času a získám skvělé komponenty, ze kterých následně kompletuji doplňky do interiéru. A navíc jsem se pustila do designu celé sběratelské série fantasy figurek, které rázem našly řadu příznivců mezi fanoušky tohoto žánru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient