Budiž tma a klidný spánek

Veřejné osvětlení prostupující okny ložnice, lampička na nočním stolku, číselník budíku, kontrolky televize, počítač nebo telefon zapnutý při usínání. Světlo narušuje kvalitu spánku, která se promítá do našeho zdravotního stavu. V noci má být prostě tma.

K regeneraci a zachování správných cirkadiánních neboli dvaceti-čtyřhodinových rytmů organismus potřebuje tmu. Škodlivý světelný smog nám opravdu škodí. Ve dne je světlo a v noci má být prostě tma. Největší význam střídání světla a tmy spočívá právě v uspořádání biologických hodin, které nás synchronizují s vnějším světem.

Kvalitní spánek proti nemocem

Stmívání dává mozku signál, že je čas jít spát. Během noci se v těle zvyšuje hladina hormonu melatoninu, který je potřebný pro hluboký spánek. Látka se dostatečně tvoří pouze tehdy, když spíme v naprosté tmě. Dlouhodobě vzniká nespavost, poruchy imunity i závažná onemocnění. Melatonin je silný antioxidant pro prevenci nádorů. Spánek ve tmě ochrání tělo před rakovinou i tloustnutím.

Hormon proti stárnutí a depresi

Špatný spánek se projeví podrážděností, sníženou odolností vůči stresu a depresí. Nedostatek spánku způsobuje předčasné stárnutí, podporuje tloustnutí i agresivitu. Přirozená produkce melatoninu se během života neustále snižuje. Dostatek melatoninu může prohloubit spánek a využít antioxidační účinky k ochraně buněk před jejich poškozením.

Modré světlo jako zabiják spánku

Zásadní je co největší rozdíl mezi denním osvětlením a noční tmou. Paradoxně jsme ale během dne uzavřeni v místnosti a večer si rozsvítíme. K tomu si zapneme displeje elektronických přístrojů, které vyzařují modré světlo, které zvyšuje bdělost a snižuje tvorbu melatoninu. Je navíc přirozenou složkou denního světla a nejvíc je ho po rozednění. Modré světlo vyzařují telefony, televize, počítače i některé zářivky a rozhazují nám biologické hodiny, stejně jako veřejné osvětlení a svit Měsíce.

Tma v ložnici

Hodinu před ulehnutím ztlumte světla, nehleďte do monitorů a displeje a pořiďte si filtry modrého světla. Raději si čtěte knihu při tlumeném světle. Melatonin se začne před usnutím pozvolna uvolňovat. Dejte si do ložnice co nejtmavší rolety, žaluzie a zatemňovací závěsy. Pokud musíte kvůli práci spát přes den, používejte masku na spaní.

1 názor na “Budiž tma a klidný spánek”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient