Dejte bambus do koupelny

Bambus je příjemný, útulný, odolný vůči vodě i mechanickému poškození a do koupelny se skvěle hodí. Není tak náchylný vůči vlhkosti a vodě, jako dřevo. Nejrůznější impregnace jeho odolnost ještě zvyšují. Na co všechno se dá použít?

Bambus roste až 10x rychleji než dřevo a jde o snadno obnovitelný zdroj. Přirozeně se vyskytuje v prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu a voda mu nedělá problém. Je odolný vůči poškození a dlouhodobě si udrží barvu. Netvoří se na něm mikrobi, bakterie ani plísně a hodí se pro alergiky. Čistí se snadno a stačí k tomu jen teplá voda.

Bambus a barvy

Seženete jej ve světlém přírodním i tmavém odstínu. Zabarvení vzniká při zpracování, tmavne při vyšší teplotě a tlaku, nebo se upravuje mořením. Dobře se kombinuje s neutrálními barvami, ladí k němu bílá, černá, šedá, hnědá i béžová. Pěkná je k němu i zelená nebo vínová. Dobře si rozumí s kovem a sklem.

Bambusová podlaha

Bambusová podlaha je do koupelny ideální a téměř nezničitelná. Odolá vlhkosti, vodě, chemikáliím, mechanickému poškození a dokonce i ohni, pokud si rádi dáváte koupel ve světle svíček. Snadno se čistí a udržuje. Stačí ji vytřít a občas navoskovat nebo nalakovat. Nejdostupnější jsou lisovaná prkna nebo mozaika z různobarevných dílů. Krásný je mramorový vzhled, u kterého se lamela skládá z bambusových štěpin. Nejdražší je výrazný kontrastní vzor se jménem zebra.

Nábytek i doplňky

Z bambusu se dělá i nábytek, jako skříně, police, regály i koše na prádlo. Krásné jsou i rámy na zrcadlo, háčky, držáky, sady do koupelny i na WC, kelímky, kartáčky na zuby, hřebeny, zrcátka, dávkovače na tekuté mýdlo i klasické mýdlenky.

Bambusové ručníky

Velké oblibě se těší osušky a ručníky z bambusových vláken. Jsou jemné, měkké, mají antibakteriální a hypoalergenní vlastnosti a jsou vhodné i pro alergiky. Nezadržují plísně, kvasinky ani bakterie. Navíc sají až 4x lépe než bavlna.

Živý bambus

Bambus může být i v podobě zeleně. V podmínkách interiéru roste dobře. Při správné péči vyroste i do jednoho metru. Prodává se v zahradnictví nebo květinářství. Existuje více druhů, proto si nechte poradit, jak se o ten, co si vyberete správně postarat. Má rád světlé a teplé stanoviště, pravidelnou zálivku a rosení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient