Jak se pozná revma? Trápí zejména ženy.

Revmatoidní artritida neboli revma je zánětlivé onemocnění kloubů, které ani zdaleka nepostihuje jen starší lidi. Podle Světové zdravotnické organizace trápí procento populace a to i děti.

Projevuje se obvykle až po čtyřicítce, ale výjimkou není ani u mladších lidé a dětí. Třetina onemocní už v předškolním věku. Až 3x vyšší riziko je u žen. Nejčastější příčinou je narušená imunita, geny a životní styl.

Zánět v těle

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění postihující synoviální tekutinu neboli kloubní maz, který vyplňuje kloubní pouzdra. Nevratně narušuje chrupavky a klouby, tkáně životně důležitých systémů, jako kardiovaskulární či dechovou soustavu nebo oční tkáň. Revma je do jisté míry dáno genetikou a je dědičné. Nebyla prokázána vnější riziková okolnost, pro vznik artritidy kromě kouření.

Specifické bolesti

Revmatoidní artritida se projevuje bolestí více kloubů. Nemoc většinou nepostihuje koncové klouby na prstech, tedy klouby před posledními články a v místě bolesti se neobjevuje žádné zarudnutí. Objevují se otoky, horkost a snížená funkčnost kloubů. Bolesti někdy neumožňují základní úkony a zánět může zdeformovat i klouby. Potíže a bolesti se stupňují a bez léčby se stav zhoršuje.

Ztuhlost a bolest

Problémy se projevují na malých kloubech rukou, na kyčlích, kolenou, ramenech i na páteři. Objevují se ztuhlé a bolavé klouby po ránu. Mladší lidé je zaměňují za namožení po fyzickém výkonu, které odezní do týdne. Revma se dá zaměnit i s osteoartrózou. Artrotické bolesti poleví během první ranní půlhodiny, ale revmatické přetrvají většinu dne.

Problémy s očima

Nemoc způsobuje nedostatek slz, pocit suchých očí a přítomnosti cizího tělesa. Pomoci mohou umělé slzy a vysazení léků zhoršující suchost očí, jako jsou prášky na alergii, odvodnění nebo hormonální antikoncepce. Problémem může být skleritida a zánět bělma, objeví se zarudnutí, silná bolest, slzení a zvýšená citlivost na světlo. Neléčená skleritida může vést až k proděravění oka.

Kožní potíže

Revmatoidní uzly vypadají jako podkožní bulky, objevují se poblíž postižených kloubů v pokročilejší fázi nemoci, měří pár milimetrů až centimetrů a bolí na pohmat.

Chudokrevnost

Může se přidat chudokrevnost neboli anémie asi v pětině případů. Kromě bledé pokožky ji provází velká únava a malátnost.

Možné komplikace

Kvůli rozšiřujícímu se zánětu v těle se projevuje vyšší tlak, sklony k infarktu a plicním chorobám.

Léčba zánětu kloubů

Včasným zahájením léčebné terapie se dá průběh nemoci zpomalit. Důležitý je klid, pobyt v lázních, fyzikální léčba, rehabilitace, aplikace laseru, léky a chirurgická léčba. Ve vážnějších případech je nutná náhrada kloubu. Prevencí před vysycháním synoviální tekutiny je jemné cvičení, tedy pilates či jóga.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient