Jíte 5x až 6x denně? Je to klišé. Jezte intuitivně.

Jak se správně stravovat

Díky mnoha poučkám a pravidlům zapomínáme poslouchat naše tělo. Renomovaný výživový poradce Petr Fořt se domnívá, že jíme moc často a máme jíst více intuitivně. Podle něj žádný obecně platný návod na zdravou výživu není a každý to má jinak. Zdá se vám to logické? Tak to jste na dobré cestě.

Petr Fořt nevěří na počítání kalorií a 5 malých porcí denně. Pokud jste vyzkoušeli snad všechny diety a pořád nehubnete, asi budete souhlasit. Někdo miluje biftek, jiný buchty a každý je jiný. Důležitý je náš genetický základ, pohlaví, věk nebo třeba zdraví. Jsme leniví vařit, tak jíme fastfood, pizzu, uzeniny a konzervované potraviny. Měli bychom poslouchat tělo a jíst více intuitivně.

Nedejte na reklamy

Když vláda uvalí daně na cukr, producenti zaplatí vědce, kteří doloží, že je cukr v pohodě. Po nařízení o snížení soli v pečivu a uzeninách se objeví studie prokazující prospěšnost soli. Podle Petra Fořta je to byznys a proti kartelům potravinářů a farmakologickému lobby jsme bez šance. Jak jde o peníze, stát regulace nezajímá. Cholesterol používaný jako strašák, je podle něj nezbytný. Tělo si ho vyrábí a autoregulační mechanismy si s ním poradí. Když je ho málo, nefungují nadledvinky, chybí hormony a jsme vyčerpaní. Mírné zvýšení tedy nevadí.

Konec malých porcí několikrát denně

Petr Fořt se domnívá, že se má jíst, až když máme hlad. Při pravidelných porcích 3x denně za půl roku přibereme, i když se budeme hýbat, protože nestačíme vytrávit. Pokud si dáme mezi jídly 8 hodin pauzu, tělo je stačí dokonale strávit. 5 porcí denně nám dá více kalorií než 2, navíc se 5x denně klidně snadněji přejíme. Stále plné břicho dostává tělo do anabolismu, to se snaží vše využít a zbytek uložit do tukových zásob.

Na co sází Petr Fořt

Nakupuje od našich pěstitelů a z farem či prověřené bio. Z jednoho kuřete udělá více jídel i polévku. Z bio hovězího si dá tatarák i hamburger s celozrnnou bezlepkovou topinkou z toustovače a pečivo téměř nejí. Podle něj má už 20 % lidí skrytou intoleranci lepku, pšenice je přešlechtěná, aby dlouho vydržela, ale tělo jí špatně tráví. Téměř nejí cukry a málo jí sacharidy. Sází na bílé ovčí a kozí jogurty, tvrdé a měkké sýry. Denně jí syrovou i tepelně upravenou zeleninu a sází na intuitivní stravování.

Rada na závěr

Ve svých plánech používá hlavně přerušované hladovění. Tedy 2 jídla denně a mezi nimi 8 hodin pauzu. Variantou je i režim 5 + 2, kdy jsou v týdnu 2 dny, kdy jíme velmi málo a tím aktivujeme metabolismus. Jeho výkonu se musí přizpůsobit výživový styl a udělat celoživotní změnu. To je totiž jediné řešení. Diety vedou jen k jojo efektu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient