Kuchyňský trojúhelník je stále v kurzu

kuchyně

Kuchyně v poslední době mění vzhled. Jsou vybavené inteligentními spotřebiči, které nám usnadňují vaření a šetří čas. Stále se ale používá takzvaný pracovní trojúhelník.

Pracovní trojúhelník nám dopřeje dostatek místa na pracovní desce nebo ke spotřebičům a vše máme na dosah ruky. Tři body kuchyně tvoří sporák s troubou, dřez s myčkou a lednice se spíží. Správné uspořádání nejdůležitějších míst, které slouží ke skladování potravin, jako mycí a varné centrum, by měly vytvořit pomyslné vrcholy trojúhelníku. Myčka má být umístěna co nejblíž dřezu, lednice vedle potravinové skříně a sporák u trouby. Každá kuchyň se dá vždy co nejúčelněji zařídit.

Pravidla pro pohodlné vaření

Kuchyně se často stávají součástí obývacích pokojů, ale i tak je pravidlo trojúhelníkového uspořádání stále aktuální. Z hlediska ergonomie řeší mnoho různých výklopů a výsuvů, které zajišťují pohodlnější přístup k pomůckám, přístrojům a potravinám. Promyšlenou prostorovou spojitost mezi skladováním, vařením a mytím lze začlenit do každé kuchyňské linky. Může být do tvaru U nebo ji může tvořit ostrůvek s dřezem a varnou deskou. Pokud je kuchyňská linka pouze u jedné stěny, nejpraktičtější je umístit dřez a myšku doprostřed, z jedné strany dát sporák s troubou a z druhé lednici se spíží.

Inteligentní domácnost

Pracovní trojúhelník není jen módní výstřelek, ale nadčasová ergonomická poučka. Dokud se v kuchyni bude vařit na varné desce a v troubě, bude třeba tekoucí voda i dřez a v lednici se budou ukládat potraviny, pravidlo trojúhelníku bude stále v kurzu. Pokud za nás budou jídlo připravovat roboti a inteligentní technologie, pravděpodobně se to změní. I když máme už dnes v kuchyni inteligentní pomocníky, vaření je jedinečný rituál. Vaření je radost, životní náplň a možnost sdílet společné jídlo. Trojúhelníkové pravidlo nám pomáhá přinášet radost a chuť do života.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient