Stavební povolení pro zahradní dřevostavbu

zahradní dřevostavba

Pokud si chcete pořídit malý dřevěný domek nebo zahradní chatku, je třeba zjistit, zda k tomu potřebujete stavební povolení. Podívejte se, kdy je nutné a kdy jej naopak nepotřebujete.

Stavební  zákon rozlišuje dřevěné stavby s nutným povolením a bez nutnosti si jej vyřizovat. Rozhoduje jejich velikost a také účel. Jak velká může být vaše dřevěná stavba a k čemu nesmí sloužit, abyste nepotřebovali stavební povolení?

Velikost dřevostavby

Pokud velikost zahradní dřevostavby, přesněji její zastavěná plocha, nepřesáhne 25 m2 a výška není vyšší než 5 metrů, obejdete se bez stavebního povolení. Dřevěná stavba může být podsklepená maximálně do hloubky 3 metry a může mít jen jedno nadzemní podlaží. Pak vám stačí pouze ohlášení stavby. Pokud bude vaše dřevěná chatka větší, nebo třeba s obytným podkrovím, stavební povolení už mít musíte.

Účel zahradní chatky

Pokud si stavíte dřevěný domek pro skladovací účely, třeba na zahradní nářadí, sekačku na trávu, kolo nebo zimní pneumatiky, stavební povolení nepotřebujete. Stejné je to i v případě, kdy budete v chatce přespávat jen občas. Stavební povolení je ale nutné v případě, že zde budete provozovat své podnikání. Může jít o stánek s občerstvením nebo malou prodejnu. Stavební povolení je třeba i na skladování nebo výrobu hořlavých látek a výbušnin či skladování radioaktivních odpadů.

Velikost pozemku

O celkové velikosti pozemku se sice stavební zákon nezmiňuje, ale stavba musí být v souladu s územně plánovanou dokumentací a v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 metry. Plocha zastavěného pozemku dřevěnou chatkou nesmí překročit 50 % plochy, která bude schopna vsakovat dešťovou vodu.

Vzdálenost stavby od hranice sousedova pozemku

Podle § 1019 v sousedských vztazích musíte upravit stavbu tak, aby na sousední pozemek nepadal sníh a nestékala voda. Vzdálenost mezi většími stavbami musí být minimálně 7 m, každý soused tedy 3,5 m. Ve stísněných podmínkách jsou to 4 m. Odstupová vzdálenost zahradního domku s plochou 25 m² činí 2 m od plotu. Potřebujete také získat souhlas souseda se stavbou. Podívejte se, jak má vypadat sousedův plot a čeho se máte držet i vyvarovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient