Zazimujte bylinky

byliny

Podívejte se, jak bylinky správně zazimovat, aby se ve zdravé kondici dočkaly jara. Zima dokáže choulostivé rostliny pěkně potrápit. Druhy ze středomoří potřebují zimní přikrývku a většině bylin nesvědčí holomrazy. Proto si připravte chvojí a mulčovací kůru.

Jednoleté bylinky stačí vytrhat a vyčistit záhony. Z některých z nich, jako je měsíček lékařský, si můžeme schovat semínka na příští rok. Dvouletky a trvalky si rozdělíme na otužilé a méně otužilé. K choulostivým druhům patří bazalka, citronová tráva i rozmarýn.

Citlivé bylinky dejte do květináče

Bylinky náchylné na mráz dejte raději do květináče. Aby přečkaly zimu uvnitř domu, potřebují světlo, teplotu 10 až 20 °C a mírnou zálivku. Zemina v květináči má zůstat neustále mírně vlhká. Stačí je zalévat jednou za týden. Pokud nemáte chladnou chodbu nebo sklep s dostatkem světla z oken, postavte bylinky na parapet za oknem. Čím vyšší teplota v bytě či domě, tím více budou rostliny potřebovat zálivky. Do květináče si dejte petržel, kadeřávek i pažitku. Přidejte rýmovník a řeřichu.

Péče o bylinkový záhon

Na bylinkovém záhonu nechte přes zimu pažitku, petržel, šalvěj, tymián, oregano, mateřídoušku, levanduli, mátu, estragon i meduňku. Ostříhejte uschlé větvičky a záhon vyplejte. Méně náročné bylinky, jako mátu a meduňku nemusíte přikrývat, stačí přihrnout zeminu. Můžete přidat chvojí. Výborná je mulčovací kůra, kterou pokryjete místo kolem bylinek. Kůra udrží vlhkost a ochrání kořeny bylin před mrazy. Hlavně středomořské bylinky, jako levandule, tymián nebo oregano nestříhejte dohola, přihrňte ke keříčkům zeminu, mulčovací kůru a přikryjte je chvojím. Použít se dá i listí, které zadržuje vlhkost, ale zahnívá. Nehodí se na středomořské bylinky. Můžete použít i bílou netkanou textilii, která propouští světlo a také izoluje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient