Zhubneme víc, když jíme jen v první půlce dne?

Aerobní cvičení vám zlepší kondici a navíc zhubnete

Vědci z biomedicínského výzkumného centra v Louisianě si to moc nemyslí. Podívejme se, na co přišli.

Omezení chutí

První skupina lidí jedla 3 porce od 8 do 14 hodin. Druhá skupina od 8 do 20 hodin. Při dopolední stravě měli lidé už po čtyř dnech subjektivně menší pocit hladu a objektivně nižší hladinu hormonu ghrelinu, který v těle signalizuje hlad. Lépe tak udrželi chutě na uzdě a neluxovali v noci ledničku.

Snídaně a rychlejším metabolismus

Pokud chcete velkou snídaní nastartovat metabolismus, není to tak snadné. Vědci zjistili, že se energetický výdej mezi oběma skupinami prakticky neliší. Snídaně a jezení v první polovině dne podle nich metabolismus nenastartuje a nezvýší energetický výdej. Pomůže ale s hubnutím, protože zmenší hlad i chutě na nezdravé potraviny, sníží čas, kdy jíte na polovinu a celkem sníte méně kalorií.

Fitness, posilovny a cvičení

Osoby, které jedly jen v první polovině dne, měly vyšší podíl degradovaných bílkovin, tedy ztrátu svaloviny. Bílkoviny se v těle neukládají na horší časy tak snadno jako sacharidy a tuky.

Jak to tedy je

Při hubnutí nezáleží na tom, zda jíte celý den, nebo jen první polovinu dne. Důležité je to, kolik toho za celý den sníte. Velká snídaně a vyšší příjem energie v první polovině dne pomůže udržet hormony hladu na uzdě a nebudete mít večer záchvaty vlčího hladu. Přerušované hladovění, kdy jíme 6 hodin a pak držíme 18 hodin půst, je dobré pro hubnutí, ale nejde o jedinou možnost, jak zhubnout.

Rychlost metabolismu

Metabolismu velká snídaně nezrychlí. Toho ale můžeme velmi dobře docílit posilovacím cvičením. Při hubnutí je třeba rozvrhnout jídla během dne tak, jak nám to vyhovuje. Někdo sní poslední jídlo odpoledne, jiný dvě hodiny před spaním. Neexistuje ideální verze.

Svalová hmota

Pokud chcete vybudovat svalovou hmotu, proces probíhá 24 hodin denně a ne jen hodinu po tréninku. Ideální je pravidelný přísun bílkovin alespoň 4x denně vždy po 3 až 5 hodinách. Porce by měla obsahovat 20 až 40 g bílkovin a denní příjem 1,4 až 2 g proteinů na kilogram hmotnosti. Při nabírání svalové hmoty je jezení jen prvních 6 hodin během dne spíše kontraproduktivní.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient