Jak doplnit energii a zvýšit imunitu. Možná máte málo železa.

byliny

Pokud pociťujete neustálou únavu, možná máte nedostatek železa v krvi. Dalším příznakem je třeba pobledlá kůže, dechové potíže a snížená imunita. Jak přirozeně doplnit železo?

Železo je součástí proteinu hemoglobinu, který na sebe v plicích váže kyslík a přenáší ho do dalších částí těla. Je důležité pro všechny orgány včetně svalů. Je součástí enzymů, imunitního systému a doplňuje nám energii. Dlouhodobý nedostatek vede k anémii neboli chudokrevnosti.

Příznaky anemie

Zejména je to únava, bledost, oslabená imunita, zhoršená koncentrace, závratě, bolesti hlavy, zadýchávání, bušení srdce, bolesti na hrudi při námaze, syndrom neklidných nohou, bledé sliznice na dásních, rtech a vnitřních stranách víček, vypadávání vlasů, lámavé nehty, nadýmání a zpomalená funkce štítné žlázy.

Jak doplnit železo

Základem je pestrá strava. Železo se obtížně vstřebává. Mnohem lépe ho tělo přijme z masa než ze zeleniny a ovoce. Vhodná jsou játra, hovězí maso, luštěniny, mandle, ořechy, červená řepa, listová zelenina nebo granátová jablka. Pro vstřebatelnost pomáhá vitamin C. Důležité je podpořit trávení.

Jak nepřijít o železo

K úbytku železa v těle přispívá nedostatek pohybu a fyzické aktivity, nadměrný příjem rafinovaného cukru a soli, drastické diety, silná menstruace, zánětlivá onemocnění střev nebo poruchy trávení a zažívání.

Kopřiva

Velmi dobře čistí krev a obsahuje dostatek železa. Čaj z čerstvých i sušených kopřiv je vhodné doplnit o citron kvůli vitaminu C a lepší vstřebatelnosti železa. Kopřivy jsou vhodné i do smoothie, třeba s mrkví, jablkem, citronem nebo kiwi.

Měsíček lékařský

Pročišťuje tělo, zejména játra a tím i krev. Zlepšuje vstřebávání železa. Užívá se ve formě čaje z květů i tinktury. Sytě oranžové květy jsou nejúčinnější.

Kopr

Je dobrý pro doplnění železa v organismu. Jde o skvělý antioxidant, který zbavuje tělo nepříznivých látek. Dá se použít čerstvý i sušený.

Majoránka

Majoránka doplní železo, zlepšuje trávení a prospívá průduškám. Nejúčinnější je jako koření do pokrmů a ve formě čaje.

Bazalka

Na tělo působí komplexně a nejlepší je čerstvá. Detoxikuje organismus, omlazuje a vede ke zklidnění. Dá se přidat i do zeleninového smoothie, sušená i do pokrmů. Výborná je v pomazánce s tvarohem a kapkou olivového nebo dýňového oleje.

Pampeliška

Smetánka lékařská dodá do těla železo, čistí játra, harmonizuje krevní tlak a zlepšuje imunitu. Používají se čerstvé listy, v zimě i sušený kořen. Na čaj se 2 minuty povaří lžíce sušeného kořene ve 1/4 litru vody a nechá 15 minut louhovat.

Tamaryšek

Tamaryšek aktivuje tvorbu červených krvinek. Jde o silný adaptogen, který se velmi dobře přizpůsobí tělu. Pupeny ve formě tinktury pomáhají při metabolismu železa.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient