Jak doma dýchat kvalitní vzduch? Nestačí jen zavřít okna.

pohled do budoucnosti

Na jaře začne pylová sezona, na podzim je všude plno smogu. Pokud se před nečistotami ve vzduchu chceme poprat, nestačí jen zavřít doma dveře a okna.  Jak doma dýchat čistý vzduch?

Podle studií trávíme až 90 % svého času v budovách. Jsou vaše byty a domy dostatečně vyvětrané? V moderně zateplených budovách se často projevuje nepříjemný vedlejší efekt v podobě nedostatku čerstvého vzduchu. Pak cítíme únavu, vyčerpání, nesoustředěnost, bolesti hlavy, nespavost a chronické dýchací potíže.

okno
okno

Jak správně větrat

Nestačí jen otevřít okno na ventilačku. Péče o domácí vzduch je mnohem větší věda. Jinak je navíc třeba větrat v létě nebo na podzim, a zcela jinak zase v létě a v zimě. Hromadění vlhkosti v místnostech je naprosto nežádoucí. Vytváří vhodné podmínky pro vznik nebezpečných plísní a množení bakterií. Důležité je větrat pravidelně a ne až se nám zdá, že je v místnosti nedýchatelno. U plastových oken je třeba správně, pravidelně a intenzivně větrat mnohem více, protože vysoce kvalitně těsní. Někdy právě až moc.

Zásadní je výměna vzduchu

Musí se větrat tak dlouho, aby se vzduch v místnosti opravdu zcela vyměnil. Pouhým dýcháním vyloučí každý člověk v místnosti do vzduchu až 3 litry vody denně. Proto máme ráno po probuzení v ložnici orosená okna. To je také mimochodem důvod, proč musíte ráno doplnit tekutiny, aby vás nerozbolela hlava. Každé ráno bychom proto měli otevřít okna dokořán a větrat alespoň 5 minut. Nejdůležitější jsou místnosti, jako ložnice, kuchyně a koupelna, kde se více hromadí vlhkost. Navíc záleží na stáří objektu. Novostavba vysychá několik let a staré domy bývají vlhké kvůli nedostatečným základům a izolaci. Pak je třeba větrat častěji a dobu větrání prodloužit.

okno
okno

Čím je venku tepleji, tím déle se musí větrat

V zimě stačí otevřít okna na 5 minut, na jaře a na podzim je to 10 až 20 minut a v létě 30 minut. V zimě bychom neměli používat ventilačku, protože nevyvětráme rychle a dochází ke zbytečně velkým ztrátám tepla. Větrat se má naplno a krátce. Vydýchaný vzduch se za ten čerstvý z venku vymění intenzivně, a to za menších tepelných ztrát. Teplota v místnosti by neměla klesnout pod 20 až 21 °C a vlhkost vzduchu by se měla pohybovat od 40 do 50 %. Vlhkost vzduchu zjistíme pomocí teploměru s vlhkoměrem nebo domácí meteostanicí.

Pozor na orosená okna

Orosená okna bychom měli ihned otřít a důkladně vyvětrat. Vytáhněte žaluzie, odhrňte závěsy a záclony a lehce přitopte. Mohly by vzniknout plísně, které nepříjemně zapáchají a jsou zdraví škodlivé. Omezit musíme i zdroje vzniku vlhkosti, jako je sušení prádla v bytě, příliš horká voda ve sprše, vaření v hrnci bez poklice a bez použití digestoře.

klima
klima

Jak nám pomůže klimatizace

Kvalitní klimatizační jednotky mají prachový filtr, často doplněný také o další filtry pro eliminaci bakterií, virů a alergenů i odstranění nepříjemných pachů. Dobrým zařízením, které zvládne zachytit a odstranit mikroskopické částice ve vzduchu je klimatizační jednotka Emura od firmy Daikin. Oceníte automatické čištění zabraňující následné množení již vyfiltrovaných plísní a bakterií.

Jak dýchat zdravý vzduch za pomocí čističky

Se zhoršenou kvalitou vzduchu nám pomůže kvalitní čistička vzduchu. Ocení ji alergici a astmatici, pro které ze vzduchu odstraní pylové i zvířecí alergeny a omezí riziko dráždivého kašle a rýmy. Lépe se vám bude dýchat i spát. Posílí imunitní systém, zejména v období chřipek a viróz. Čističky ionizující vzduch jej obohacují pro nás prospěšnými zápornými ionty, zachytávají polétavé nečistoty v podobě prachu, pylů, roztočů, spór, plísní i cigaretového kouře. Typ s omyvatelným filtrem a tichým chodem vás neruší ani při spánku. Třeba čističku Ionic-CARE.

Víte že…

Zdraví prospěšné záporné ionty se běžně vyskytují v přírodě třeba po bouřce, přirozeně v jeskyních a na vrcholcích hor, ale i v lese, na mořském pobřeží nebo blízko okouzlujících vodopádů.  Záporné ionty jsou významným zdrojem energie pro naše tělo. Posilují imunitní systém a psychickou pohodu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient