Nová slova v češtině – víte, co znamenají?

Svět se neustále mění. Vznikají nové a nové věci, o kterých jsme si mohli před pár lety nechat jenom zdát. Vyvíjí se i náš český jazyk, který musí na přicházející trendy reagovat. Víte, o jaká slova se obohatil? Znáte jejich význam nebo se už úplně přestáváte orientovat?

Lykke

Z Dánska k nám nejdříve doputovalo hygge, což jsou jakási pravidla, doporučení a rady pro šťastný život. Koncept se nedá přesně definovat, ale je o pocitu útulnosti, bezpečí, příjemné atmosféře, o dělání si drobných radostí. Souvisí hlavně s bydlením a se způsobem života. Nyní ale přichází lykke, které je o hledání klíčů pro štěstí a o hledání dobra kolem nás. Staví na pilířích jako je pospolitost, zdraví, svoboda, důvěra, laskavost, pomoc ostatním. Od koho jiného si nechat poradit, než údajně od nejšťastnějších lidí na světě, kterými jsou právě Dánové?

Neosexuál

Z cizích krajů se k nám dostává stále více slov, jež charakterizují image mužů. I pánové totiž podléhají módním trendům. Uhlazeného metrosexuála či „zálesáckého“ lumbersexuála asi není třeba nějak zdlouhavě představovat. Už jste ale slyšeli o neosexuálovi? Pokud ne, pak vězte, že právě on se stal ideálním typem muže pro 21. století. Spojuje v sobě citlivého romantika i nedbale elegantního drsňáka, který si poradí s každou situací. Typické je pro něj vysportované atletické tělo, široká ramena, svaly, vousy. Upravený je ale tak akorát, nic nežene do extrémů a i přes pěstěný vzhled neztrácí svou mužnost.

Kryptoměna

Spoustu nových slov přináší také virtuální realita. Na sociálních sítích tak dáváme „lajky“, sdílíme tweety, čteme blogy nebo zhlížíme videa youtuberů. V poslední době se módním tématem stávají kryptoměny. Ostatně každý, kdo se pohybuje na internetu, alespoň slyšel o bitcoinu, ethereu, litecoinu či dalších měnách. Ze začátku jim sice nikdo moc nevěřil, avšak překvapily. Dnes už se pomocí nich dá platit dokonce i v kamenných obchodech. A kdo ví, možná jednou nahradí klasické peníze tak, jak je známe dnes.

One thought on “Nová slova v češtině – víte, co znamenají?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *