Podvýživa jako příčina nadváhy

zelenina

Zdá se vám nespravedlivé, že lidé, které vidíte často jíst, hubnou a vám kilogramy přibývají, i když se trápíte hladem. Nejde jen o geneticky vrozené dispozice, možná jde o podvýživu.

Pokud chcete zhubnout, určitě nemusíte hladovět a málo jíst. Pokud nedáváte tělu dostatek energie, zřejmě ani neshodíte nadbytečná kila. Jakmile po čase tělo zjistí, že je nedostatečný přísun živin asi trvalý, začne veškeré přijaté látky ukládat do zásob a dochází k nadváze z podvýživy. Může dojít i k trvalému poškození zdraví.

Redukce váhy s příjmem 4 700 až 7 500 kJ denně

Pokud chceme zhubnout, musí být výdej energie větší a příjem energie menší. Nic se ale nemá přehánět. Při redukci hmotnosti je u dospělého člověka doporučený příjem energie od 4 700 do 7 500 kilojoulů denně. Konkrétní číslo se pak odvíjí od věku, pohlaví, zdravotního stavu a fyzické aktivity. I při redukčním jídelníčku se můžeme cítit po celý den sytí. Je třeba vybírat potraviny s velkým objemem, malou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem. Při dostatečném množství živin nemá tělo tendenci látky ukládat do tukových zásob a zbavíte se nadváhy.

Zelenina koktejl
Zeleninový koktejl

Podvýživa z nekvalitní stravy

Trpět podvýživou nemusíme jen při nedostatečném příjmu kilojoulů. Podle odborníků můžeme trpět podvýživou i tehdy, i pokud dodáváme tělu výše doporučené množství energie. To nastává v případě, kdy se stravujeme nekvalitně, strava je kalorická, ale neobsahuje dostatek potřebných živin. Výběr vhodných potravin je klíčový. Obsah sacharidů, bílkovin, tuků, vitaminů i minerálů si musíme hlídat.

Jak to vidí poslední výzkumy

Pokud se držíte zásady, že byste jako žena neměla přijmout více než 2 000 a jako muž 2 500 kilokalorií, tedy 8 370 nebo 10 462,5 kilojoulů denně, tak možná zbytečně strádáte. Podle britského Vědeckého poradního výboru pro výživu – SACN můžeme přijmout až o 16 % kalorií více. Denně bychom si mohli dát cheeseburger navíc. Doporučujeme ale spíše něco zdravějšího. Odborníci na výživu údajně podcenili stupeň fyzické aktivity Britů. Pokud ale sedíte celý den u počítače a chybí vám pohybová aktivita, určitě se nenechte zlákat novým výpočtem.

Jak změnit přílohy

Ke zhubnutí stačí provést pár jednoduchých změn. Zkuste nahradit klasické sacharidové přílohy v podobě bílých těstovin, brambor a knedlíků potravinami s komplexními sacharidy a vlákninou. Musí jít o čerstvé a kvalitní potraviny bez průmyslového zpracování. Pokud bude velká část tepelně neupravená, přijmete maximum živin, nebudete muset počítat kalorie a budete se cítit sytí.

avokádo
avokádo

Cuketa

Cuketa zvětší objem ovesné kaše, raw cuketové těstoviny nahradí klasické špagety a upečete z ní i skvělý moučník. Obsahuje více než 90 % vody a řadí se mezi nízkokalorické potraviny. Její neutrální chuť se dá využít při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

Okurka

Salátová okurka nemá téměř žádné kalorie, ale má vysoký obsah vody a vlákniny, čímž dokonale zasytí. Výborná je do salátů. Neupravujte ji tepelně, ať neztratí živiny. Konzumujte ji v podobě raw okurkových špaget, s jogurtem nebo s řasami wakame.

Květák

Květák využijte jako chutnou náhradní variantu rýže. Nasekaný nahradí mouku v těstě třeba na pizzu. Zapečený z masem i bez něj je díky nízkému množství sacharidů vhodný při redukční dietě.

dýně
dýně

Dýně

Dýně ušetří přijímané kalorie, hodí se k přípravě polévek, pyré i zapečené zeleniny. Má vysoký obsah karotenoidů, působí blahodárně na pleť a dá se použít do slaných i sladkých jídel. Dýňovou polévku lze rozmixovat a připravit v raw variantě bez vaření.

Lilek

Lilek je obsahem živin podobný cuketě a k dostání je v různých barevných provedeních. Pokud ho použijete místo klasické přílohy, výrazně snížíte obsah kalorií v pokrmu. Můžete jej vydlabat a naplnit masovými nudličkami, sýrem nebo jinou grilovanou zeleninou. Je z něj výborná pizza i lasagne.

Žampiony a další houby

Žampiony a další houby jsou dietní a plné výživných látek. Mají vysoký podíl vody a málo kalorií. Dají se grilovat se zeleninou, zapékat naplněné sýrem, mletým masem nebo zeleninou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient