Rýma, jako příčina zánětu dutin

Rýma nemusí být jen banální onemocnění. Pokud ji neléčíme, zvyšujeme riziko bolestivého zánětu vedlejších nosních dutin. Akutní rýmu vyvolává virová infekce, která může přejít v bakteriální nákazu.

Při akutní rýmě se nám může zanítit sliznice v nose, ale i ve vedlejších nosních dutinách. S běžným zánětem si silná imunita obvykle sama poradí. Postačí klid v teple na lůžku, dostatek tekutin a zmírnění příznaků horečky a rýmy běžně přístupnými léky. Zvýšenou teplotu a horečku snižujeme léky s kyselinou acetylsalicylovou nebo paracetamolem. Na nepříjemné vedlejší příznaky, jako je ucpaný nos, stačí použít mořskou vodu nebo Vincentku. Na silně ucpaný nos nosní spreje a kapky.

rýma
rýma

Kdy stačí klid na lůžku a kdy jít k lékaři

Klid a léčba příznaků jsou důležité proto, aby se nám infekce nezhoršila, a nerozšířila do dolních cest dýchacích. Pak hrozí zánět průdušek nebo plic, které musí řešit lékař a léčba vyžaduje mnohem více času. Pokud akutní rýmu vyvolá virová infekce a přejde v nákazu bakteriální, hlen, který z nosu vysmrkáváme ven, přestane být vodnatý, ale zhoustne a změní barvu ve žlutou až zelenou. Pokud se rýma a náš stav nezlepší za 10 a více dnů, nepomáhají nosní kapky a spreje, neustupují teploty, bolesti hlavy a stále se objevuje žlutý až zelený zhnisaný hlen, je nejvyšší čas jít k lékaři.

Záněty a antibiotika

Dříve se i na tyto záněty předepisovala antibiotika. V současné době se používají jen v případě, že se stav pacientů nelepší nebo navíc zhoršuje. Zánět v přímých nosních i vedlejších nosních dutin neboli rinosinusitida umí tlumit místně působící kortikoidy ve spreji, které se přitom nevstřebávají do těla. Pokud se čas nelepší, zajděte za ORL specialistou na nosní, ušní, krční, kam můžete i bez doporučení.

Jak poznat zánět a průběh diagnostiky

  • silné až nezvladatelné bolesti hlavy, které se zhoršují v předklonu a po ránu, kdy jsou sliznice překrvené po poloze v leže v noci
  • déletrvající horečky ve výši 38 °C a více, které nelze srazit běžnými léky
  • otok horního očního víčka a jeho okolí, potíže s pohybem oka nebo otok čela, kdy se zánět šíří mimo vedlejší nosní dutiny a je třeba zjistit, zda příčina není jiná
  • na ORL mohou udělat výtěr z nosu, aby přesně určili původce infekce a nasadili účinné léky
  • ORL specialisté provedou endoskopické vyšetření a rozhodnou o nasazení antibiotik
  • v ojedinělých případech a podezření na závažné onemocnění se pořizuje rentgenový snímek
  • při podezření na komplikace se provádí počítačová tomografie nebo magnetická rezonance
  • od bolestivých punkcí dutin už se upouští
rýma
rýma

Jak na chronické záněty

Chronické a vleklé záněty nosu a vedlejších nosních dutin, kdy se nám špatně dýchá nosem a často smrkáme vazký hlen, zhoršují čich nebo nás o něj připraví. Trápí nás tlaky a bolesti v obličeji. Popsané potíže se objevují postupně a bez ohledu na to, zda jsme prodělali nebo neprodělali akutní zánět. Většinou jde o alergii nebo jiné autoimunitní poruchy. Za chronický zánět nosu a vedlejších nosních dutin považujeme ten, jehož příznaky trvají minimálně 12 týdnů.

Tyto chronické záněty řeší ORL specialisté ve spolupráci s alergologem, imunologem a plicním lékařem. Léčí se příčina, tedy alergie či astma. Na sliznicích nosních dutin se často tvoří výrůstky neboli polypy, které se léčí konzervativně, v ojedinělých případech chirurgickým zákrokem. Převažují endoskopické výkony, kdy lékaři operují nosem bez nutnosti řezu do kůže.

Saunování jako prevence

Skvělou prevencí infekcí dýchacích cest je saunování. Otužuje tělo, které pak lépe zvládá přechody z tepla do zimy a naopak. Proto je třeba stimulovat obranyschopnost těla. V obvyklých 15 až 20 minutách strávených v horké sauně se nám zvýší tělesná teplota, což má na tělo příznivý efekt jako horečka, která umí nabudit naši imunitu k boji s infekcí a toxickými látkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *