Barvou roku 2020 je Classic Blue

pantone-lifestyle-journal-color-of-the-year-2020-classic-blue-19-4052

Podle Pantone je barvou roku Classic Blue, která má číslo 19-4052. Kde všude se bude barva roku 2020 nosit a proč došlo zrovna na modrou?

Proč zrovna Classic Blue

Pantone Color klíčový odstín pro daný rok vyhlašuje už dvě dekády. Barva roku se tradičně volí vždy v zimě na následující období. Už v prosinci 2019 jsme si tak mohli být jisti, že volba společnosti Pantone tentokrát padla na odstín Classic Blue.

Vzhledem k pandemii, která svět postihla na počátku roku 2020, zřejmě nemohla být vybrána barva příhodnější. Modrá je symbolem klidu, jistoty, stability a důvěryhodnosti.

Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka institutu Pantone Color, navíc výběr letošní barvy komentovala jako příležitost k hlubšímu zamyšlení se a ke snaze dívat se na svět z odlišné perspektivy. Výběr klasické modré tak lze z pohledu aktuálních událostí považovat za značně symbolický.

Jaká je klasická modrá?

nebe
zdroj: unsplash.com

Klasická modrá připomíná oblohu po soumraku. Tato barva působí nesmírně elegantně. Je harmonická a zároveň seriózní. Působí sebevědomě a luxusně. Jde o barvu z chladného barevného spektra, která je genderově neutrální.

Současně je mimořádně nadčasová, takže pokud se necítíte na barvy, jako byla třeba korálová, která vládla uplynulému roku, modré se obávat jistě nemusíte.

Volba institutu Pantone vždy ovlivní svět designu i módy. A tradičně působící Classic Blue je rozhodně vhodným adeptem na to, abyste se ji pokusili začlenit do svého bydlení i šatníku. Ostatně s tímto poselstvím byla nová barva také ustanovena. Měla se dotknout co nejširšího spektra lidí a umožnit jim, aby se zapojili do poselství, které chtěli zástupci institutu Pantone tímto odstínem vyjádřit.

Jak a kam nosit klasickou modrou

Jednoduchá odpověď by mohla znít: Tuto barvu si můžete vzít naprosto kamkoli. Hodí se na všední dny i slavnostní či formální události.

Nezáleží příliš na věku nebo na vaší konfekční velikosti, s tímto temnějším tónem modré budete vždy vypadat skvěle. Vzhledem k tomu, že se jedná o studený odstín, více bude svědčit chladným barevným typům se světlou narůžovělou pletí. Báječný kontrast vytvoří s tmavými vlasy žen „sněhurkovského“ typu.

Classic Blue unosíte i coby dominantní barvu na velké ploše. Pořiďte si v ní klidně kabát, sako či sukni. Pokud si na podobný kousek úplně netroufáte, zvolte drobný doplněk, třeba lak na nehty či kabelku. Módním experimentem pro odvážné je pak modré líčení očí. Ryze extravagantní prvek na party jsou pak modře nalíčené rty nebo přeliv do vlasů v tomto výrazném odstínu.

holka v modré
zdroj: unsplash.com

Classic Blue v interiéru

Classic Blue vládne napříč povrchy i materiály. V interiéru bude fungovat úplně stejně jako ve vaší skříni. Rozhodně s ní tedy nemusíte šetřit. Mimořádně efektním spojením je zejména modrý samet využitelný na závěsech či čalounění.

Pokud se vám nechce vyznění interiéru úplně měnit a toužíte jen po drobném oživení, jednoznačně sáhněte pouze po několika málo vkusných dekoracích. Dokonalé teplo domova vykouzlí například hebké polštáře v majestátní modři nebo nadýchaná plyšová kožešina.

modrá v bydlení
zdroj: unsplash.com

Jak tento odstín kombinovat

Pro inspiraci k barevnému kombinování si můžeme sáhnout hned k samotnému Pantone. V institutu zároveň s barvou totiž hned vydávají i harmonicky působící škály, do kterých nově stanovený odstín v různých kombinacích začleňují.

Nadčasový dojem modré umocní černá nebo bílá. Velmi důstojné vyznění podtrhuje také broskvová nebo perlově růžová. Odvážným spojením je Classic Blue v doprovodu korálové nebo limetkově zelené. Velmi efektně vypadá propojení s metalickými odstíny měděné, stříbrné a zlaté.

A jestli si vzpomínáte na úsloví babiček, které hlásaly, že „zelená a modrá, pro blázna dobrá“, tak podle Pantone to dávno neplatí. Klasickou modrou přiřadili v institutu dokonce i k myrtově zelené či vínové.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient