Jak si připravit perfektní šálek bylinného čaje?

bylinné čaje

Ovocné čaje jsou vynikající, když přijde návštěva. Opravdoví milovníci, pro něž je každý šálek požitkem, si však mnohem více užijí pravé bylinné čaje. Správně vybrané bylinky zacílí přesně na to, co potřebujete. Můžete si pořídit čaj na hubnutí, čaj na odvodnění, čaj proti stresu nebo třeba detoxikační čaj. A jak si ho správně připravit? Udělejte si z přípravy čaje rituál, jako se to povedlo mně.

Ještě než se pustíte do přípravy, je nutné si správně vybrat. Bylinky jsou úžasní pomocníci, příroda má lék snad na všechno. Zajímá vás detoxikace organismu? Chtěli byste se trochu zklidnit v dnešní těžké situaci? Toužíte zhubnout? Bylinné čaje jsou odpovědí na všechno!

Nemusíte sušit nasbírané bylinky

I já jsem si dříve ráda sama sbírala bylinky. V létě jsem je usušila a v zimních večerech si užívala všechny možné čajové směsi, které jsem si připravila. Mělo to jednu výhodu – u toho, co si sami nasbíráte, si můžete být jisti původem. Bohužel, doba se změnila a dnes není moc míst, kde by se bylinky daly sbírat. Když už rostou, často to bývá u silnice. Kupované bylinné čaje jsou z tohoto hlediska kvalitnější. Navíc si je můžeme koupit kdykoliv, třeba i uprostřed zimy. Dříve lidé tuto možnost neměli, dnes není nic špatného na tom pít kupované bylinné čaje.

čaj
zdroj: pixabay

Z vlastní zkušenosti mám ověřené, že čím menší firma, tím kvalitnější provedení. Zapomeňte na čaje prodávané ve velkých supermarketech, kvalitu a originální recepturu dostanete spíš od méně známých značek. Čím to je? Velcí výrobci chrlí jeden čaj za druhým, zatímco ti malí každému věnují nezměrnou péči. Například Body Wraps vyrábí bylinný čaj na hubnutí, odvodnění i proti stresu. Jejich čaje jsou porcované v sáčcích, příprava je díky tomu opravdu jednoduchá.

Dobře si přečtěte návod

Aby měl čaj tu správnou chuť, je třeba ho připravit tak, jak si dané bylinky zaslouží. U každého dobrého čaje najdete návod na obalu. Ne všechny čaje je vhodné zalít vroucí vodou, u některých je pro plnou chuť důležitá o něco nižší teplota. Jako velký milovník čaje jsem si pořídila konvici s nastavitelnou teplotou. Pokud ji nemáte, vypněte konvici chvilku před tím, než voda začne vřít. Teplota sice nebude na stupeň přesná, ale aspoň se jí přiblížíte.

Zaměřte se i na dobu louhování. Pět minut je obvykle málo, ale po půl hodině by byl čaj příliš silný. Nejlepší je nastavit si kuchyňskou minutku nebo budík na telefonu.

Zkuste ho nekazit cukrem

Nejlépe si chuť bylinného čaje vychutnáte, když ho nebudete sladit. Pokud si pití neoslazeného čaje nedokážete představit, netrapte se. Dětem ho doma také sladím, jen se snažím obyčejný cukr nahrazovat jiným přírodním sladidlem – medem, javorovým sirupem apod.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient