Drobnosti v autě, které vám zpříjemní život

autoklíče

Některé věci si pořídíme a ony slouží mnoho let, aniž bychom měli pocit, že jsou staré. U automobilů jde ale vývoj rychle dopředu, moderní technologie nám tak mohou zpříjemnit každodenní jízdu autem.

Na dálku

Každý si alespoň na chvilku někdy představil svět, kde vše funguje na dálkové ovládání a my nemusíme nic dělat. To zatím technologie neumožňují, ale usnadnit přístup k autu i jeho ovládání už ano. Obcházet auto a každé dveře odemykat zvlášť už není nutné, centrální zamykání se postará o všechny najednou. U novějších aut je pak standardem dálkové ovládání centrálního zamykání, u kterého stačí na plastové krytce ovladače stisknout tlačítko a auto odemkne všechny dveře najednou, aniž bychom museli dávat klíč do zámku. Dálkové ovládání nejčastěji ukrývá vystřelovací klíč, který se při nepoužívání schová do plastové krytky a je tak chráněn před poškozením nebo vylomením. V plastovém krytu pak často bývají umístěné také různé čipy a kódy k deaktivaci imobilizéru.

Bez kontaktu

I v odemykání se stále objevují nové a nové technologie, jen centrálním zamykáním to neskončilo. Podle typu a značky auta lze pak ještě mít samostatné odemykání kufru a dveří, což je praktické třeba při vykládání nákupu. Nejmodernější vozy pak už samy otevírají kufr díky čidlu, a tak stačí jen zamávat nohou pod autem. Autoklíče u moderních aut už žádný klíč neschovávají, vše funguje pomocí signálů a kódů. Keyless technologie odemyká auto signálem, nemusíte tak zasouvat klíč do zámku. Bezpečnost této technologie a případné zneužití bude nejvíce prověřena v následujících letech, když dojde k jejímu rozšíření a masovému používání. Přímý kontakt už mizí také u nabíječek mobilních telefonů nebo GPS. Nikde vám za jízdy nepřekáží dráty, přístroj odložíte na určené dokovací místo s QI bezdrátovou indukční nabíječkou, kde je vám k dispozici a zároveň se nabíjí.

Chytré technologie jsou užitečné a umí nám usnadnit práci i používání auta. Telefony se s vozem automaticky párují, sotva nasednete, k odemykání není potřeba svazek klíčů ani obíhání auta a během jízdy se můžete bezpečně spojit s rodinou nebo se nechat navigovat po správné trase. Vždy bychom ale na prvním místě měli mít bezpečnou jízdu a soustředění na řízení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient