Korálová barva

interér korálová barva

Korálová barva je nadčasová a jedinečná. Pokud s ní správně naložíte, dá se použít téměř všude a za každých okolností. Někdy však méně znamená více. Můžete ji zařadit do svého šatníku i interiéru. Jak nechat vstoupit do svého života korálovou barvu?

Korálová barva patří k teplým barvám a najdeme ji někde mezi červenou a oranžovou barvou. Působí velmi optimisticky a v šatníku vyhovuje hlavně ženám jarního a podzimního typu. Ostatní typy žen ji mohou použít v doplňcích a v menším množství.

Oblečení v korálové barvě dobře ladí k tmavším vlasům. Na jaro je jako stvořené například sáčko v tomto přitažlivém odstínu. Naprostou klasikou ženských šatníků jsou nepochybně i něžně působící šaty, které unosíte během teplého jara a samozřejmě i v létě. Blondýnky ji mohou použít na laku na nehty, na opasku, špercích, botách i kabelkách. Výborně vypadá v kontrastu s nějakou tmavší barvou, třeba šedou, hnědou či černou.

koralova_móda
zdroj: moda.cz

ZARUČENÉ KOMBINACE

Nejkrásnější kombinace vytvoříte s bílou nebo béžovou barvou, s námořnickou modrou, kobaltovou, džínovou i tyrkysovou, anebo s šedou či černou barvou. Tzv. neutrální barvy představují vždy pomyslnou sázku na jistotu.

Vždy ji nejprve vyzkoušejte. Existují různé tóny a odstíny, které vždy budou vypadat jinak. U šperků se možná více hodí ke zlaté než stříbrné. Chcete si vyzkoušet odvážnější barevné kombinace? Můžete využít korálovou i jinak. Odvážné ženy nosí korálovou ve společnosti zelené a žluté.

Kurz barevné kombinatoriky aneb jak na korálovou

Nejste si úplně jistá svým estetickým cítěním a nevíte, která barva se hodí ke které? Někteří z nás mají více daný cit pro barvy, ale schopnost vhodné kombinace vidět, se dá i natrénovat. Do začátku si můžete vzít malou pomůcku.

Je jí barevný kruh. První, kdo ho zavedl a začal používat, byl J. W. Goethe. Ve světě módy a designu má tento užitečný pomocník své místo dodnes. Teorie barev vychází z toho, že jednotlivé tóny jsou navzájem v harmonii.

Jak vypadá barevný kruh

Obvykle má dvanáct barev. Ty jsou uspořádány podle fyzikální komplementarity barev. Odpovídá diagramu chromatičnosti i fyziologii vnímání barev. Ačkoli to zní složitě, teorii barev zcela podrobně ovládat nemusíte právě proto, že před sebou máte kruh.

Pro vás je důležité vědět, že vpravo jsou barvy teplé, vlevo studené, pokud byste si nebyla barevnou typologií jistá. Dále platí, že barvy na kruhu mohou ležet vedle sebe nebo naproti sobě. A vytvářet tak silný nebo naopak méně intenzivní kontrast.

Barvy, které se k sobě hodí, se v řeči odborníků nazývají komplementární. Jsou to ty, které na kruhu leží naproti sobě. Pokud sáhneme po hodně odvážném příkladu, může to být žlutá i fialová. Na kruhu si to můžete sami ověřit.

Pokud chcete vědět, která barva se hodí ke korálové, je to ta, která leží naproti ní. K modré se hodí oranžová a to potvrzuje právě výše citovanou kombinaci korálové a modré v mnoha různých odstínech.

KORÁLOVÁ BARVA A OBLEČENÍ

Korálovou barvu nosí hlavně tmavovlásky, teplejší typy, vysoké a štíhlé ženy. Ty pak mohou sáhnout po krásně korálových šatech, kalhotách, sukních, topech i halenkách, tričkách i svetrech, bundách a kabátech. Korálová barva sluší i spodnímu prádlu a nočním košilkám. Korálovou můžete použít všude, kde si troufáte.

Jestliže se na takto pestrou barvu necítíte, nevadí. Korálové sluší i využití v menší ploše. Pořiďte si korálovou rtěnku, lak na nehty, boty, kabelku nebo opasek. Vhodné jsou i sluneční brýle s obroučkami v korálové barvě.

interér korálová barva
zdroj: pixabay.com

KORÁLOVÁ BARVA A INTERIÉR

Můžete si pořídit i nějaký korálový kousek do svého interiéru. Nemusíte hned nově vymalovat, nebo investovat do sedačky v korálové barvě. Vsaďte na doplňky, které lze velmi snadno obměnit. Výborné jsou závěsy, ubrusy, prostírání a ubrousky, polštářky, svícny, vázy nebo třeba živé květiny. Různé odstíny korálové barvy pěkně oživí interiér. A pokud bude příští rok kralovat jiná barva, můžete tyto doplňky velmi snadno obměnit.

Jen myslete na to, že dva až tři odstíny úplně stačí. Mnoho kombinací barev nepůsobí dobře. Celek tak může být spíš rušivý. A to pochopitelně není v bytě úplně žádoucí. Obývací pokoj vyvedený ve změti barev nás rozhodně k odpočinku příliš nenaláká.

Dobré je, pokud využijeme opět poznatky z teorie barev. Pokud necháte pokoj vymalovaný například bílou a zvolíte převládající neutrální ladění do přírodních odstínů hnědé u nábytku, korálové doplňky celek báječně oživí. Budete-li pracovat s jednou barvou z „univerzální“ škatulky a jednou výraznou, prakticky nemáte co zkazit. Výsledek bude vypadat jako od profesionála.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient