Práce v kavárně – je to pro mě?

Přemýšlíš kde si přivydělat peníze ke studiu? Nebo potřebuješ změnu a nevíš jaká práce by tě mohla bavit? Také tě napadla kavárna, ale nevíš, zda je to vhodná příležitost právě pro tebe? Přečti si jaké jsou výhody, nevýhody a jaké zkušenosti můžeš v kavárně získat.

Je pro mě tahle práce vhodná?

Možná to bude znít neuváženě, ale ano, určitě je. Pokud tě jen napadlo, že chceš práci v kavárně vyzkoušet, jdi do toho.

  • Máš obavy z chování lidí, jak kolegů a kolegyň, tak i zákazníků? Komunikace s lidmi není tvoje silná stránka a nemáš zkušenost s prací za barem? Kavárna je skvělá příležitost, jak všechno změnit k lepšímu. Je to šance rozvíjet se, překonat sám sebe a naučit se opravdu hodně nových věcí, nejen o práci v kavárně.
  • Rád komunikuješ s lidmi, zajímáš se o kávu nebo máš jen rád prostředí kaváren? Práce je pro tebe jak dělaná a třeba můžeš přijít k zajímavým postřehům do budoucna, kdybys chtěl vést svůj vlastní podnik.

Jak vybrat tu pravou?

  • Pokud máš kavárnu kam chodíš, a je ti jakkoliv sympatická, zkus se zeptat, zda nehledají brigádníky. Není vždy nutné čekat, až daná kavárna začne shánět zaměstnance, často někoho dalšího potřebují a ani se nestihnou nebo nechtějí zmínit. Některé podniky vyloženě čekají na lidi, kteří sami od sebe projeví zájem o práci.
  • Oblíbenou kavárnu nemáš, nevadí. Můžeš obejít pár podniků v okolí a poptat se tam, kde se ti zalíbí. Občas některé kavárny hledají zaměstnance a nabízejí i výhodné ubytování. Proč nestrávit třeba zimu nebo léto na horách v místní kavárně?

Plno kaváren dokonce nabízí poměrně flexibilní volbu tvých směn. Takže můžeš chodit na brigádu pár hodin týdně nebo mít klasické dlouhé směny. Je jen na tobě, co ti vyhovuje. Není problém sehnat kavárnu, kde preferují stálé zaměstnance.

Práce v kavárně

Finanční ohodnocení bývá velmi různorodé podle umístění podniku. Dále záleží na míře zaučení a typu smlouvy, kterou máš se zaměstnavatelem podepsanou.

Jaké jsou nevýhody?

Jedná se o práci, kde se střídá mnoho lidí a ne každý den na to budeš mít náladu. Někdy je práce opravdu náročná a celý den se nezastavíš. Jindy, nebo v jiné kavárně mohou nastat chvíle, kdy “není do čeho píchnout”. Práce je proměnlivá a nelze odhadnout čemu budeš na své směně čelit. Ale i to dělá práci zajímavější. 

Bude mi to k něčemu dobré?

Získáš zkušenosti s prací mezi lidmi. Schopnost kolektivní práce a komunikace v týmu se ti v životě určitě bude hodit. Dorozumět se s některými zákazníky nemusí být snadné, ale aspoň potrénuješ diplomacii a zdvořilost. Naučíš se připravovat kávu i jiné nápoje. Ve větší kavárně můžeš získat zkušenost s čepováním piva nebo přípravou jednoduchých pokrmů. Jako vedoucí směny pak získáš větší přehled o financích, zásobování a celé podstatě fungování podniku. Nejen, že to vypadá dobře v životopise, ale také to může být dobrý začátek pro vedení vlastní kavárny nebo jiného zařízení.

Samozřejmě záleží jen na tobě, jakým směrem se chceš v životě ubírat, ale i kdybys díky kavárně zjistil, že kavárna to není, jsi o krok blíž svému cíli. A máš pár zkušeností navrch.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *