Jak se při nakupování přes internet nespálit?

Jak se nespálit při nákupu přes internetový obchod

Nakupování na internetu se stalo obrovským hitem. Každým rokem se zvedá počet objednávek a tím i celkové tržby všech internetových obchodů, a to nejenom v České republice, ale po celém světě. Vraťme se ovšem k našemu státu. Za posledních pár měsíců se tržby českých internetových obchodů opět navýšily. Příčinou je koronavirové onemocnění.

Jak se při nakupování přes internet nespálit?

Podvodné internetové obchody jsou tady bohužel mezi námi a není jich málo. Nejčastěji vznikají právě v obdobích, kdy se předpokládá zvýšený zájem o nákup prostřednictvím internetu. Pro příklad vám uvedeme například Vánoce nebo již jednou zmíněné koronavirové onemocnění. Vy, jakožto zákazník určitě nemáte zájem o to, poslat internetovému obchodu finanční prostředky a následně své zboží vůbec nezískat. Jak tedy nakupovat správně a co by měl internetový obchod obsahovat? Pojďme se na to společně podívat.

Nespalte se při nákupu přes internetový obchod

Seriózní internetový obchod by měl mít na svých internetových stránkách uvedeno IČO, DIČ, kontakt a bankovní spojení. To je konec konců dáno i zákonem. Jakmile internetový obchod neuvádí tyto informace, buďte na pozoru. Zvlášť ve chvíli, kdy je potřeba zaplatit předem. Internetový obchod neboli provozovatel by vám měl umožnit vybrat si z několika variant. K těm nejbezpečnějším patří platba na dobírku. Jestliže ale nejsou uvedeny osobní údaje provozovatele, objednávku neprovádějte. O to více v momentě, kdy je nutné zaplatit předem.

Reference a bezpečnostní opatření

Internetové obchody by dnes měly mít bezpečnostní opatření v podobě SSL kanálu. Je to z toho důvodu, aby vaše údaje z platební karty zůstali nezveřejněny. Řeč je například o platební bráně nebo 3D secure platbě. Zabezpečení mimo jiné poznáte také pomocí odkazu, kde by mělo být viditelné HTTPS, nikoliv HTTP.

Na závěr je dobré si vyhledat svépomocí různé reference, zda je internetový obchod seriózní nebo naopak podvodný. Vždy je správné vyhledat si známější internetové obchody, které jsou zde již nějakou dobu a mají tak pozitivní historii. Jedině tak máte stoprocentní jistotu v tom, že vám vámi objednané zboží dorazí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient