Vysvědčení je tady – jak byste na něj jako rodiče měli reagovat?

Konec letošního – vzhledem ke koronaviru poněkud netypického – školního roku už je za dveřmi. A spolu s ním přichází i čas na vysvědčení. Jak byste měli jako rodiče na tento „papír“, který podává zprávu o snažení vašeho potomka, správně zareagovat?

Netrestejte

Školní set 4-dílný Unicorn Beckmann

Tak je to konečně tady. Děti už se těší, jak odhodí školní batoh někde do kouta a nebudou teď muset dva měsíce na školu ani pomyslet. Ještě předtím, než tak učiní, se však musí s rodiči podělit o svůj prospěch. Pro mnohé z nich právě tato část představuje velkou stresovou zátěž, obzvlášť když známky nejsou zrovna ke chlubení a nesplňují očekávání. Správní rodiče by však neměli být překvapení, ať už vysvědčení vypadá jakkoli. Pamatujte, že se jedná také o vaši vizitku. Do žákovské knížky přece můžete nahlédnout kdykoli, stejně jako se poptat pedagogů. V průběhu roku tak máte čas i možnosti zasáhnout, abyste zabránili nejhoršímu. Než proto začnete trestat, sáhněte si do svědomí. Vážně jste nemohli udělat víc?

Odměňujte

Konec školního roku představuje významnou událost, a tak si zaslouží oslavit a obdarovat drobnou pozorností. Odměnou za dobré vysvědčení obvykle bývají peníze. Psychologové však apelují, že hlavně u mladších školáků se nejedná zrovna o nejlepší způsob. Vezměte je raději na výlet nebo na dobrý oběd. Společné zážitky utužují vztahy, navíc děti ocení, že si na ně uděláte čas a budete se věnovat jenom jim. Připojit nezapomeňte také pochvalu za dobře odvedenou práci, řekněte jim, že jste na ně pyšní. Konkrétní slova uznání a ocenění mají pro děti velký význam, obzvlášť jsou-li vyslovena s patřičným emočním laděním.

Nechte děti vydechnout

Prázdniny by děti měly využít k relaxaci a k načerpání nové energie. Nechte je proto oddychnout od klasického školního režimu, od brzkého vstávání, psaní úkolů, kontrolování aktovek do školy. Na přepnutí z prázdninového módu nastává ideální čas až na sklonku prázdnin, kdy je dobré začít s pozvolnou přípravou, čtením, drobným opakováním učiva, ale i se sháněním školních pomůcek. Nezapomeňte dokoupit všechno, co chybí nebo už přestalo sloužit – od batohu do školy přes penál až po přezůvky. Teď je ani sebe takovými věcmi ale ještě nezatěžujte a vychutnávejte první prázdninové dny!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *