Volíte si třední školu? Zamyslete se nad silnými stránkami

Výběr střední školy je důležitá volba, která ovlivní váš budoucí život. Je dobré si vše v klidu promyslet. Rozhodně nepanikařte! A pokud budete s rozumem v koncích, jsou zde i odborníci, kteří vám rádi pomohou. Jelikož já už mám tuto volbu za sebou a úspěšně studuji, ráda bych se s vámi podělila o pár rad, které by vám vybírání mohly ulehčit.

V čem jste dobří?

Zkuste si upřímně odpovědět. V kterých předmětech si věříte a baví vás? Které vám jdou? Rozhodně není dobrý nápad hlásit se na technické školy, pokud vám nejde matika. Pokud ale máte pro něco talent, nebo vás něco baví, vyplatí se to následovat. Že pro nic talent nemáte? Nebuďte na sebe tak příšní, každému z nás jdou nějaké věci hůř a nějaké zase lépe. Navíc pro vás mám dobrou zprávu – pokud se budete opravdu snažit, můžete se zlepšit téměř ve všem! Takže pokud máte o něco opravdu zájem, napněte síly a neohlížejte se zpět!

Opravdu nevíte?

Tak mám pro vás dobrou zprávu, můžete totiž zajít do poradny k psychologovi. I já jsem k němu šla, jelikož jsem opravdu nevěděla, na jakou školu se hlásit. Psala jsem u něj takový delší test, který se týkal téměř všech oborů, které se na základní škole učí. Poté test vyhodnotil a poradil mi, pro kterou školu mám předpoklady.

Vybírejte chytře

Ano, to je důležité. Doba jde neustále dopředu a pokrok nezastavíte. Je tedy ve vašem zájmu vybírat si tak, abyste uspěli na pracovním trhu. A jaký obor že má budoucnost? Můžete se zajít zeptat na Úřad práce, tam vám poskytnou informace o tom, po jakých oborech je největší scháňka.

Zajděte se podívat!

Střední školy pořádají dny otevřených dvěří a to je skvělá příležitost pro vás! To, co tam učí, už třeba víte, ale tímto způsobem zjistíte i to, jak to ve škole vypadá. Po škole vás bude provádět někdo ze zaměstnanců, a tak se můžete ptát na vše, co vás zajímá. Navíc alespoň uvidíte, do čeho jdete a kam že se to vlastně hlásíte. Já sama jsem se byla podívat na dvou školách, mezi kterými jsem se rozhodovala a hodně mi to pomohlo. Doporučuji také veletrhy středních škol, kde můžete načerpat inspiraci, kterým směrem se ubírat.

Nebojte, nejste první, kdo si musí vybrat, kam po základní škole. Nemusíte vědět, čím se budete živit jako dospělí, ale měli byste se alespoň pokusit rozhodnout pro nějaký směr. Budu vám držet palce!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient