Podle čeho jsme vybírali dveře a kování

Každý výběr výrazných součástí bytu představuje obtížný úkol. V dnešní pestré nabídce se totiž musíte popasovat s celou řadou výrobků, které jsou sice na první pohled krásné, ale vlastně by dokonale nesplnily účel, za jakým si danou věc pořizujete. Platí to i pro dveře vchodové či interiérové. Přečtěte si, podle čeho jsme vybírali nové dveře a jak jsme řešili některé atypické požadavky například pro bezpečné uzavření sklepa.

Na co si dát pozor při výběru nových dveří

Věděli jsme, že výběr kompletně všech dveří v bytě bude v rámci rekonstrukce velký úkol. A tak jsme nechtěli nechat nic náhodě a zvolili jsme důkladnou teoretickou přípravu. Ta obsahovala mnoho cenných rad, na co určitě nezapomenout při výběru nových dveří. Pro začátek tedy začneme zlehka všemi základními parametry.

Seznam základních parametrů, které musí sedět při výběru nových dveří:

  • správné rozměry
  • vhodný výběr materiálu
  • kvalitní povrchová úprava
  • design vhodný k okolnímu zařízení

Jenže to ani zdaleka nebylo všechno, co jsme ohledně výběru dveří museli zařídit. Měli jsme představu o kvalitních dveřích do sklepa, prostorově nenáročném řešení do obývacího pokoje a zároveň jsme chtěli, aby kliky působily elegantním dojmem. Zkrátka mnoho dalších malých otazníků, které v každém článku s návodem pro výběr dveří jen tak nenajdete.

Bezpečnostní dveře i do sklepa

Ve sklepě v rámci bytového domu občas ukládáme poměrně cenné věci. Nechávat je pouze za obyčejnými slabými dveřmi se nám tak nezdálo přiměřené. Když už jsme hledali nové dveře, vzali jsme to všechno najednou a vyřešili i tento problém. Bezpečnostní dveře do sklepa uložené do ocelových zárubní a s kvalitním kováním představují solidní a důstojné uzavření sklepního prostoru. Máme větší jistotu, že nebudou jednoduše vypáčeny, vylomeny či příliš snadno odstraněny, čímž lépe chrání náš majetek. Tyto dveře nabízí bezpečnostní třídu 3 a jsou bez požární odolnosti, což pro toto použití ani tolik nevadí.

Elegantní řešení nedostatku místa

Dalším oříškem bylo vymyšlení, jak dostaneme dveře do obývacího pokoje, když zároveň chceme mít hned u stěny knihovnu. Řešení bylo nakonec překvapivě jednoduché a hlavně krásně elegantní. Stačilo pořídit dveřní pouzdro pro posuvné dveře a bylo hotovo. Otevírání dveří v rámci posuvného systému šetří prostor a zároveň vypadá výsledek moderně a elegantně. Dveřní pouzdra představují způsob, jak zkombinovat praktičnost s touhou po designovém výsledku. I zde je tak na výběr z několika různých provedení a variant.

Pořádná vložka zámku

Když se vybírají nové dveře, je velkou otázkou volba vložky zámku. Hlavní požadavek jednoznačně představuje bezpečnost. Přidat k tomu ale můžete i praktické a snadné používání. Přesně to nabízí cylindrické vložky s knoflíkem. Snadno se otevírají zevnitř, ale zároveň představují ochranu v rámci bezpečnostní třídy 3 a 4. Takové dveře pak odolají pokusům o vyvrtání nebo vyplanžetování zámku. Vysoká kvalita provedení zase slibuje dlouhou životnost i při častém používání po mnoho let.

Snadné zamykání a odemykání pomocí otočného knoflíku

Vnitřní strana dveří může být opatřena knoflíkem v zámku pro pohodlné zamykání a odemykání. Tento systém v kombinaci s vysokým zabezpečením poskytuje dobrý bezpečnostní standard. Promyslet si můžete i konkrétní podobu knoflíku, kdy se rozhodujete mezi více variantami. Tento typ zámku se skvěle hodí jak pro domácí použití, tak pro kanceláře a nejrůznější obytné budovy.

Krásná klika dělá dveře

Dobrá rada pro výběr dveří spočívá v tom, že volbou dveří samotných to nekončí. Jakmile máte rozhodnuto o dekoru a barevném provedení, stále ještě musíte zvolit odpovídající kliku. Ta musí splňovat nejenom estetické nároky, ale poskytnout odolnost, dlouhou životnost a snadné ovládání.

Jasnou volbou bývají nerezové kliky. I nám byly doporučovány, takže jsou součástí dveří do sklepa a vchodových dveří, kam se krásně hodilo právě nerezové provedení. Nabízí výhodu v podobě dlouhé životnosti, snadného čištění a moderního vzhledu. Běžně se vyskytují v různých provedeních a doporučují se pro byty i komerční prostory. Potěší i svou příznivou cenou s výborným poměrem ceny a výkonu.

Pro naše nové interiérové dveře jsme ale chtěli něco speciálního, co zapadne k našemu stylu. Stačilo na internetu nahlédnout na e-shop, kde nabízeli rustikální kliky a bylo jasno. Originální zpracování s nádechem přírody, rustikálnosti a trochou historického šarmu. Přesně taková klika dokáže rozzářit dveře a vykouzlit desginový doplněk. Elegantně vypadají hlavně kliky s keramickým madélkem a ručním opracováním. V porovnání s běžnými nerezovými variantami nás však toto designové řešení stálo trochu více.

Málem jsme zapomněli na kukátko

U vchodových dveří do bytu jsme si hlídali všechno možné. Kromě základních parametrů, jako jsou velikost, materiál a vzhled, jsme řešili také bezpečnost. Zvolili jsme odpovídající bezpečnostní třídu a ještě vybrali takové dveře, které nabízí protipožární odolnost. K tomu všemu navíc nechybí kvalitní cylindrická vložka. Jediné, na co jsme málem zapomněli, bylo kukátko do dveří. I to je totiž součástí bezpečných vchodových dveří. Naštěstí šlo o drobnost, kterou jsme odhalili včas a měli prostor pro doobjednání. Naše nové dveře do bytu tak obsahují i spolehlivé kukátko s panoramatickou čočkou pro dobrý rozhled po chodbě.

Celkový seznam všech parametrů pro výběr dveří byl tak nakonec o něco delší. Mise však byla úspěšná a rekonstrukce se zdařila.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient