Do školní tašky zbytečnosti nepatří

Po prázdninách jsou většinou batohy a tašky do školy čisté, často přímo nové. Za pár týdnů v nich ale školáci stihnou zapomenout mnoho věcí. Aktuální pauzu ve školní výuce tak můžete využít právě ke kontrole školních věcí.

Zbytečná zátěž

Občasná kontrola školního batohu, prvňáčků obzvláště, je potřebná. Čerství školáci se totiž teprve učí svým povinnostem a přípravě do školy. Nejspíš si každý vzpomene, jak mu maminka opravovala oslí uši na sešitech a balila učebnice do obalů, aby vydržely alespoň o chvíli déle. Nejde ale jen o estetický vzhled, ve školní tašce se často nachází věci, které tam nepatří a jen zbytečně zatěžují školákům záda. Na nich už tak musí nosit každý den tam a zpátky nejen učebnice a sešity, ale i penál, svačinový box se svačinkou, pití, přezůvky a školní pomůcky, což vše dohromady váží i několik kilogramů. Aby děti záda nebolela a nezvyšovalo se riziko zdravotních problémů v budoucnu, měla by školní taška splňovat několik kritérií pro zdravé nošení.

Pravidelná příprava

Kontrola obsahu tašky do školy by měla být součástí přípravy na výuku. Zapomenutá svačina sice dokáže udělat pěkný nepořádek, ale je lehká a na váze obsahu tašky moc nepřidá. Velký penál se už ale pronese, přitom většinu věcí z jeho obsahu ve škole děti ani nevyužijí. Patří domů k pracovnímu stolu, do školy je vhodnější penál menší, ve kterém jsou pouze ty věci, které jsou aktuálně ve škole potřeba. Velké a těžké penály nosí i starší děti, proto s nimi proberte, zda je to opravdu nutné. Často také školáci, aby ušetřili čas při přípravě, nosí více sešitů a knih, než potřebují, což také přidává na váze batohu. Na váze přidávají také různé desky a pořadače.

Při přípravě věcí do školy bychom měli být pečliví a naučit své děti, že ji nemají odbývat. K tomu můžeme i u prvňáčků využít aktuální pauzu a každý den si tašku chystat, jako by se do školy šlo. Děti si tak brzy zvyknou tašku připravovat a nám bude stačit je jen kontrolovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *