Jak se naučit žít v malém bytě

Jistě mnoho z nás trápí, nedostatek prostoru. Ať již je příčinou soužití, například s partnerem v malém bytě, nebo máte velké množství věcí, které zabírají místo. Lze to vyřešit několika způsoby, aniž byste se museli stěhovat.

Protřiďte si věci

Pro zjednodušení práce si můžete třídění rozdělit do několika kategorií, například oblečení, kuchyňské vybavení, věcí pro volný čas, knihy a podobně. Pokud objevíte cokoliv, co již nepoužíváte nebo vám to nepřináší radost, případně jste ani nevěděli, že tuto věc vlastníte (což je naprostý důkaz toho, že ji nepotřebujete), zbavte se toho.

Udržujte jednotlivé kategorie na svém místě

Držte se pravidla, pokud má daná věc místo, vraťte ji po použití vždy zpátky. Například, když vaříte a používáte nádobí, tak po použití a umytí nenecháte hrnec jen tak na kuchyňské lince nebo na stole, ale uklidíte jej na své místo do skříně. Stejně se snažte přistupovat i k ostatním věcem. Pokud jim už jednou určíte správné místo, tak ho dodržujte. Budete mít přehled, kde věci jsou a také se vyhnete tomu, že váš byt ztrácí na útulnosti a vypadá přeplněně.

Úložný prostor

V malém bytě vám nejvíc pomůže úložný prostor. Snažte se využít všech dostupných míst, například místem pod postelí, vestavěných skříní, případně komorou nebo šatnou. Na méně dostupná místa, na která se nedostanete bez schůdků nebo žebříku, uložte věci, které používáte méně často. Uložte si tam třeba sezónní oblečení nebo cestovní tašky.

Optické zvětšení

Svůj byt opticky zvětšíte i tím, že nábytek nebo stěny budete ladit do světlých barev. Pomůže vám i správné osvětlení. Nad kuchyňskou linku umístěte LED pásky, k pracovnímu stolu si vyberte z široké nabídky stolních lampiček. Do ložnice zvolte intimnější osvětlení, případně jednu vysokou stojací lampu na čtení. V dětském pokoji myslete na dostatečné osvětlení hlavně nad stolem, kde se děti učí.

I na malém prostoru se totiž s trochou snahy a chytrých nápadů můžete cítit příjemně a byt může vypadat krásně a prozářeně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient