Proč u garáže řešit, kam se otevírají vrata?

Při plánování nové stavby mám mnoho možností, jak umístit garáž a výjezd z ní. U starších domů už většinou jsou nějaká omezení. V obou případech je však důležité myslet i na typ otevírání.

Garáž nejen pro auto 

Aby garáž plnila svůj účel, musí mít kvalitní garážová vrata. Ta tvoří rozdíl mezi obyčejným přístřeškem pro auto a uzavřeným, chráněným prostorem garáže. Garáž často neslouží jen pro zaparkování automobilu, ale také jako malá dílna, skladovací prostor nebo další vstup do domu. Garážová vrata tak vybíráme podle různých kritérií, zajímat by nás měl i typ otevírání. Vyplatí se myslet dopředu, jak se bude okolí vjezdu do garáže vyvíjet. Malé stromky mohou za pár let zmohutnět a vyrůst, na klidné vedlejší silnici může být rušný provoz a jistě najdete mnoho dalších věcí, které za několik let mohou ovlivnit váš komfort užívání garáže. Před samotným výběrem vrat také popřemýšlejte, k čemu garáž bude sloužit, a jak vypadá prostor před ní.

Zasouvání dovnitř 

Oblíbený typ otevírání funguje na principu zasouvání dovnitř do garáže. Před garáží je tak potřeba jen minimální prostor, navíc se hodí i pro atypické výjezdy do kopce či přímo do silnice a všude tam, kde by klasická dvoukřídlá vrata mohla působit určité problémy při otevírání. Garážová vrata sekční se zasouvají podél stropu garáže, kde je pro zasouvací mechanismus potřeba počítat s prostorem cca 10 – 15 cm. U garáží s nízkým vjezdem nebo celým stropem tak dojde k dalšímu snížení, pro ně jsou pak vhodnějším řešením garážová vrata posuvná. Ta fungují na stejném principu, ale zasouvají se dovnitř podél zdi garáže. Jejich výhodou je také možnost jen částečného otevření, třeba pro průchod osob.

Správný výběr typu otevírání nám dokáže zajistit pohodlné používání garáže při každém odjezdu i příjezdu, ať už je okolí naší garáže jakékoli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *