Provoňte svůj domov!

Chcete, aby se interiérem vaší domácnosti nesla nějaká příjemná vůně? Možností máte hned několik!

Vůně člověka, muže stejně jako ženy, přitahují odnepaměti. Mozek je dle vědeckých výzkumů třídí podle chemie. A čistě individuálně. Co jednomu voní, druhý nemusí ani vystát. Nejde však jen o pocity.

Vůně do života patří

Vůně například napomáhají i rozmnožování. Je vědecky prokázáno, že ženy jsou přitahovány vůněmi silných samců. A že partnery si podvědomě vybíráme i podle toho, jak voní. Na až magické síle vůní je postaven i kosmetický průmysl. Ženy nejvíce upřednostňují vůně květinové, citrusové a orientální, muži spíše dávají přednost vůním dřevitým. A jaké to je s vůněmi v interiéru? I ty v něm samozřejmě mají své místo. Především přispívají k pohodě a příjemné atmosféře. Ale také ovlivňují naši psychiku! A kde jinde bychom se měli cítit dobře než doma.

Vonné svíčky

Ve snaze provonět domácnost nejčastěji saháme po vonných svíčkách, kterých jsou plné drogerie. Vybírat můžeme z bohaté nabídky svíček různých vůní, barev a tvarů. Při nákupu se však spíše zajímejte o jejich složení. Především buďte na pozoru před svíčkami obohacenými o syntetické vůně, při jejich spalování se do vzduchu uvolňují škodlivé látky. Zdraví prospěšné ale moc nejsou ani klasické svíčky parafínové. Místo nich dejte přednost svíčkám sójovým, ze včelího vosku či z palmového oleje.

Vonné tyčinky a aromalampy

Místnost však dobře provoní i vonné tyčinky a aromalampa. Tu naplníte vodou, do níž přidáte pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, a do útrob lampy vložíte zapálenou čajovou svíčku. Interiér pak provoní vůně odpařované vody s olejem. Při jeho výběru však nezaměňujte pojmy. Zatímco esenciální (éterické) oleje jsou přírodní (vyrobené destilací z celých rostlin), do olejů vonných výrobci někdy přidávají již zmíněné zdraví škodlivé syntetické látky. Nejkvalitnější tak bývají oleje esenciální.

Bytové spreje a aroma difuzéry

Příjemnou atmosféru ve vaší domácnosti navodí i kvalitní osvěžovač vzduchu. Nejedná se přitom pouze o bytové spreje, ale také třeba o aroma difuzéry, mezi nimiž se setkáme i s modely, které v interiéru mohou plnit funkci zajímavého designového kousku. K jejich výběru přistupujte především s přihlédnutím k rozměrům prostor, které chcete provonět. Zatímco do malých místností, jako jsou koupelny, šatny a předsíně, jsou ideální vonné perly, na toalety patří speciální osvěžovače WC, ať již sprejové, gelové či elektrické. A toužíte-li provonět své oblečení, zaměřte svou pozornost na vůně do prádla, mezi něž patří různé vonné sáčky, kartičky a další osvěžovače textilií. Květinové, ovocné i bylinkové.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient