Lízátkové testy na covid a samotestování ve firmách. Jak to s nimi vlastně je?

Šedesát korun chtějí politici přispívat firmám na samotestování zaměstnanců. Pomineme fakt, že jejich cena je aktuálně někde lehce pod dvěma stovkama a je jen málo míst, kde jdou zakoupit (jednu z výjimek je třeba nabídka balení dvaceti testů za bratru 3800 korun na Pilulce), zdá se, že to může být jeden z mezikroků, jak se dostat z totálního lovkdownu dřív, než se jako společnost proočkujeme k něčemu co by šlo nazvat většinovou imunitou.

Jak to ale bude v praxi? Prozatím se vlada nechala slyšet ústy ministra pro všechno Havlíčka, že nejen ty lízátkové testy , ale i méně oblíbené invazivní na stěr z nosu, by mohla proplácet formou odpustku na odvodu ze zdravotního pojištění. Testovat by měly dirmy všechny své zaměstnance jednou týdně, celková sleva by gak byla 4×60 korun za měsíc. Zbývajících 520 korun za měsíc doplatí firma bez náhrady.

Zaměstnavatel pak musí testy evidovat a ukládat pro případnou kontrolu ze strany hygienické stanice. Zdá se, že po éře, kdy jsme si sami šili roušky, vyráběli desinfekci, se budeme nyní sami testovat. Dalším krokem bude snad už jen samoočkování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *