Rady a tipy pro výběr nábytku a doplňků do obývacího pokoje

Plánujete zařízení nového, nebo přestavbu staršího obývacího pokoje a nejste si jistí, jak na to? Případně jednoduše nechcete udělat zbytečné chyby? Ráda Vám poradím a nastíním alespoň základy. Vybavit si obývák funkčně a přitom moderně není totiž sice žádná věda, ale je dobré se minimálně několika záležitostí držet a to nejen při nákupu sedací soupravy a obývací stěny.

Zamyslete se nad tím, jak budete Váš obývací pokoj využívat

Častá chyba souvisí s tím, že si utvoříte představu o designu, které se následně držíte jen na základě nějakého obrázku v časopise, ale nereflektujete sami sebe své potřeby. Za prvé je totiž třeba přihlédnout k Vašim koníčkům, snům vůbec všemu, co máte rádi. Pokud máte v oblibě přírodu, nesnažte se stavět ultramoderní obývák a pokud máte rádi např. barvy, tak je využijte i v interiéru, na nábytku a dekoracích. Stejně tak je třeba si uvědomit, jestli bude Váš obývací pokoj útočištěm k relaxu a odpočinku ve večerních hodinách po práci, nebo v něm chcete běžně trávit den, pracovat, hrát hry, popř. se vzdělávat apod. Na relax jsou totiž vhodné i tmavší tóny nejen na nábytku, ale klidně i na stěnách. Naopak v případě, kdy chcete trávit čas v obývacím pokoji aktivněji, je vhodné využít spíše světlejší barvy, které odrážejí světlo a dodávají Vám tak určitou energii těla i duše. Obecně je známo, že zelená barva je dobrá pro oči- rostliny s výraznějšími zelenými listy lze tak doporučit opravdu vždy.

Jaký nábytek do moderního, ale příjemného obývacího pokoje

Základem obýváku je určitě sedačka- vybírejte takovou, která Vám poskytne dostatek pohodlí, ale nechá Vám prostor pro další kousky nábytku a volný otevřený prostor. Mějte na paměti, že se sedačka snadno ušpiní a volte spíše tmavší varianty potahů. Pokud nepotřebujete nutně větší odkládací prostory, pak klasickou obývací stěnu zavrhněte a ponechte raději otevřený prostor. Obývák můžete doplnit malou televizní stěnou, nebo vhodně zvolenou komodou. Obýváku dodáte určitou pohodovou domácí atmosféru nejrůznějšími doplňky a především těmi textilními, jako jsou kusový koberec pod konferenčním stolkem, dekorativní polštářky na gauči, nebo např. vhodně zvolen závěsy.

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient