4 tipy, jak posílit bezpečnost firemních dat

Moderní podnikání je postaveno na informacích. Disponovat potřebnými daty znamená uspět. S významem informací však souvisí také druhá strana mince. Úskalí tkví v riziku jejich odcizení, což může nastat různými způsoby. Někdy je to zhrzený zaměstnanec, jindy vyděračský software. Následující tipy vám pomohou k nastolení vysoké úrovně bezpečnosti.

1. Šifrovat, šifrovat, šifrovat…

Šifrování je možnost, jak ochránit extrémně důvěrná data (a samozřejmě i méně důležitá data) před zneužitím i v případě, že se k nim dostane neoprávněná osoba. Prostřednictvím šifrovací aplikace lze pomocí kryptografie soubory zašifrovat tak, aby bylo čtení možné pouze po odšifrování. Což není možné bez šifrovacího klíče.

2. Pravidelné zálohy

Kyberzločinci jsou sice zašifrovaná data k ničemu, ale jejich ztráta může bolet také vás. Nezapomeňte proto na automatické zálohování klíčových částí systému – záloha se vám může hodit i v případě ztráty nebo zničení primárního zařízení.

3. Identity management

Za únikem dat jsou často odpovědní zaměstnanci. Někdy tak činí záměrně, jindy nezodpovědným chováním. Obojímu může učinit přítrž perfektně organizovaná správa identit a přístupů, kterou lze zavést implementací identity managementu neboli IdM. Povědomí o dané problematice získáte například na blogu předního českého poskytovatele  IdM řešení BCV Solutions (blog.bcvsolutions.eu).

4. Kvalitní ochranné mechanismy

Pokud je ještě nepoužíváte, okamžitě si je pořiďte – firewall, anti-malware a antivirové programy by měly být naprostou samozřejmostí. Stávající úroveň ochrany dat pak zvednete o úroveň výše pomocí dvoufaktorového ověřování (kromě hesla se musí zadat také unikátní kód, který uživateli dorazí formou SMS), případně zablokováním kamery a mikrofonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *