Co jste nevěděli o spodním prádle?

Že na spodním prádle není nic zajímavého a nic, co by vás překvapilo? Přemýšleli jste už někdy nad tím, jak vypadalo spodní prádlo před pár stoletími? Z čeho byly jednotlivé kousky vyráběny? A jaké jsou ty nejoriginálnější? 

Mezinárodní den spodního prádla!

Ještě jste o něm neslyšeli? Tak pro příští rok si zakroužkujte v diáři 3. dubna, ať máte o jeden důvod více k oslavám. Na počest tohoto kousku šatníku můžete v tento den využít různých slevových akcí a využít různých slevových akcí v e-shopech i kamenných prodejnách. 

Od praktičnosti k módě

A že je tato záležitost ryze čerstvá, dokazuje fakt, že spodní prádlo, jak jej známe dnes, tedy jako módní doplněk, se začalo objevovat až na počátku dvacátého století, kdy začalo být i pro potěchu oka.

Korzety a velryby

Co mají společného? Právě jejich kostmi byly tyto nepostradatelné stahovací pásy vyztuženy na počátku šestnáctého století, kdy zaznamenaly největší boom. Bohužel však jejich dopad na zdraví je všeobecně znám, stejně tak jako ohrožující zdraví nehody, které se stávaly při propíchnutí kosti látkou do kůže.

První podprsenka

Údajně vznikla jednoho večera roku 1913, kdy si žena jménem Mary Phelps zhotovila namísto korzetu ze dvou hedvábných kapesníků a stuhy nenápadnou podporu pro svá ňadra. Svůj nápad si nechala patentovat a pak prodala Warner Bros Company.

Mužská verze

V Antice muži nosili kolem pasu a v rozkroku ovinutých několik látek na způsob, jako když dítě balíte do pleny. Možná si teď říkáte – zlaté trenýrky!

Přelomový rok 1935

Co přinesl? Pánské slipy! A pozor, ty se začaly vyrábět jako alternativa suspenzoru. Nicméně jejich oblíbenost kvůli jednoduchému nošení a pohodlnosti rychle rostla. Došlo tak k expanzi a nahrazení knoflíčků v pase gumou.

Boratky

Neboli mankiny jsou pánské plavky, jejichž okraje jsou vytáhnuté až přes ramena. Proslavil a dal jim jméno herec Sacha Baron Cohenve ve filmu Borat.

Aby bílá zůstala bílou

Spousta z nás bojuje se zašedlým prádlem a bohužel i s tím spodním. Můžete vyzkoušet krom chemických bělidel i triky našich babiček. Vyprat je v jedlé sodě či nechat vybělit na sluníčku s průběžným kropením vodou.

Nemyslete si, že tyto nenápadné, a vlastně téměř neviditelné, kousky vašeho šatníku nejsou tak zcela bez zajímavostí. Překvapila i vás některá z těchto informací?

One thought on “Co jste nevěděli o spodním prádle?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *