Jak vybrat moka konvičku?

Moka konvička slouží pro přípravu kávu. Pochází z Itálie, kde je dodnes symbolem tohoto lahodného nápoje. V dnešní době se moka konvičky využívají po celém světě. Na trhu existuje celá řada modelů, které se liší nejen cenově, ale i technickými parametry. V následujícím článku se zaměříme na podrobný výběr moka konvičky a poradíme, jak si i doma můžete vyrobit jedinečnou kávu.

Výhody moka konvičky

Mezi výhody moka konvičky patří:

  • jednoduchá obsluha,
  • nízké pořizovací náklady,
  • snadná údržba,
  • a rychlé změny teploty.

Nevýhody moka konvičky

Mezi nevýhody moka konvičky patří:

  • riziko popálení,
  • a vyšší teploty extrakce kávy.

Důležité parametry při výběru moka konvičky

Při výběru moka konvičky je důležité zaměřit se na její důležité parametry. Mezi tyto parametry patří:

  • velikost,
  • materiál,
  • funkce,
  • a pořizovací náklady.

Zdroj: Potřeby na přípravu kávywww.dometa.cz

Velikost

Nejdůležitějším parametrem při výběru moka konvičky je zcela jasně její velikost. Moka konvičky mají jednu velkou nevýhodu, kterou je fakt, že ji nelze používat na jiné množství, než je prodejcem určeno. V současné době se můžeme setkat s mnoha dostupnými velikostmi. Nejmenší konvička je určena na jednu malou porci kávy. Některé modely naopak dosahují až 9 porcemi kávy.

Materiál

Dalším důležitým parametrem je výrobní materiál. Na současném trhu si můžete vybrat mezi dvěma typy konviček. Jedním z nich jsou hliníkové konvičky. Výhodou tohoto materiálu je, že lépe vede teplo. Nevýhodou může být horší údržba. Druhým materiálem je nerezová ocel. Tyto moka konvičky disponují moderním designem a snadnou údržbou. Některé modely jsou vhodné na indukci. Nevýhodou může být, že ocel hůře vede teplo.

Funkce

Moka konvičky nedisponují mnoha funkcemi, přesto však musíme upozornit na dva speciální modely. Prvním typem je moka konvička na cappuccino. Jedná se o model, který zvládne našlehat mléko. Druhým typem jsou elektrické moka konvičky, jejichž konstrukci tvoří základna a přívodní kabel. Výhodou elektrickým konviček je množství nabízených funkcí. Jedná se například o udržování teploty nápoje, automatické vypnutí nebo spuštění na čas.       

Pořizovací náklady

S výběrem moka konvičky souvisí i pořizovací náklady, které mohou výběr značně ovlivnit. Nejlevnější modely vás přijdou na přibližně 300 Kč. Nevýhodou může být nekvalitní provedení a netěsnící síťka. Širokou nabídku kvalitních modelů najdete v cenové kategorii od 500 Kč do 1 000 Kč. Nejdražší modely se mohou vyšplhat až na 2 000 Kč. Jedná se především o elektrické moka konvičky a konvičky na cappuccino.  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient