Pozor při péči o citlivou pleť

Změna počasí, více sluníčka i použití jiného tělového mléka nebo krému, to vše může pro lidi s citlivější pletí znamenat problém a nepříjemné podráždění. Na co si dávat pozor? 

Citlivost je nepříjemná

Mnoho lidí může použít jakoukoli kosmetiku a nic se nestane. Někteří ale mají citlivou pleť a špatně zvolená péče může vést k podráždění. Pleť je pak zarudlá, svědí a pálí, je napjatá a přecitlivělá. Úkolem pokožky je chránit nás před vlivy okolí a udržovat správnou hladinu hydratace. Mezi kožními buňkami jsou lipidy, které fungují jako pojivo, a na starost mají mimo jiné i regulaci tekutin, pevnost a pružnost pleti. Pomáhají jim kožní enzymy, kterých ale u citlivé pleti bývá nedostatek. Tím je narušena ochranná funkce kůže, ztrácí se voda a naopak je umožněno pronikání dráždivých látek do pleti. To nemusí být jen látky z nevhodné kosmetiky, ale také různé chemikálie a nečistoty z ovzduší i UV záření. Pleť pak reaguje právě podrážděním, což ale může pomoci vyřešit kosmetika pro citlivou pleť speciálně vyvinuta bez obsahu dráždivých látek. K pleti je šetrná, pomáhá odstraňovat zarudnutí i další příznaky podráždění a zklidňuje. 

Počasí i péče 

Lidé s citlivou pletí zpravidla umí odhadnout, co jim neudělá dobře a povede k podráždění. I delší pobyt na jarním sluníčku se může vymstít, pleť se ihned připomene. Nepříjemnosti může také způsobit mechanické podráždění či nepříznivé počasí a s podrážděním a přecitlivělostí se mohou setkat i lidé s normální pletí. Pokud však příznaky podráždění musíte řešit pravidelně a často, je řešením vybírat kosmetiku určenou pro citlivou pleť a vyhýbat se situacím, které mohou příznaky vyvolat. Důležitá je celková péče o pleť, včetně šetrného čistění a požívání výživných krémů, které dodají potřebnou hydrataci a pomohou pleť zklidnit a regenerovat. 

Citlivost pleti může ovlivnit více faktorů, svou roli tak hrají i hormonální změny, špatná výživa, stres, pitný režim nebo nedostatek spánku. Pro hebkou a skvěle vypadající pleť je tak nutné používat kvalitní kosmetiku i odpočívat.

1 názor na “Pozor při péči o citlivou pleť”

  1. Karolína Vrabcová

    Dobrý den, děkuji za článek. Sama trpím na problematickou pleť a jak píšete, všechno se na ní ihned projeví. Zarudnutí, kopřivka, extrémní vysušení po špatně užité kosmetice, pálení. Vždy pro mě bylo nejhorší to, že tyto projevy trvaly hned několik dní, namísto aby po nějaké chvíli, maximálně dni odezněly a objevovaly se poměrně často. Dermatolog úplně nepomohl, rady sice dal, ale neúčinné, takže jsem se začala zajímat o toto “odvětví” sama. Částečně mi pomohla změna životního stylu, přestala jsem používat makeup, který – ať mohl být jakkoliv drahý – mou pleť podráždil a vzápětí jsem ji měla buď vysušenou a hned i citlivější nebo se objevila vyrážka. Na alergologii mi řekli, že na všechny látky jsem negativní. Začala jsem více sportovat, užívala jsem nějaké vitamíny a minerály. Samozřejmě účinek u nich nebyl viditelný hned, ale až po měsících. A začala jsem používat speciální kosmetiku od Reparexu, kterou jsem dostala na doporučení od sestřenice. Jejich peeling a krém doplněný o vitamín B jsou za mě naprosto top. Informace z vašeho článku bych možná ještě doplnila o tento: https://www.reparexshop.cz/blog/jak-na-cisteni-pleti/ .

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient