Proč naše rychlost internetu neodpovídá tomu, za co platíme?

Poskytovatelé internetu nás lákají na obrovské rychlosti a my neváháme si za ně zaplatit. Každý chce mít doma rychlý internet, který umožní stahování filmů během pár minut, sledování videí online bez kostičkovaného obrazu a online meetingy bez zasekávání.

Problémem je, že vysoká rychlost internetu vám tohle nezajistí. Tedy zajistí, jenže vy kolikrát doma na rychlost, za niž si platíte, nedosáhnete. My jsme na tom byli úplně stejně, a tak jsem se pustil do pátrání, co je špatně – šidí nás poskytovatel internetového připojení?

V první řadě je třeba dodržet veškeré podmínky měření

Měření rychlosti internetu není nic složitého. Stačí zamířit na nějakou webovou stránku, jež měření nabízí, a zmáčknout tlačítko. Webová stránka pak změří váš download (rychlost stahování) i upload (rychlost nahrávání).

Při tomto měření byste však měli dodržet pár zásad:

  • buďte připojení kabelem, nikoliv přes Wi-Fi,
  • zastavte na počítači všechny ostatní procesy, mějte otevřenou pouze stránku s měřením,
  • odpojte od internetu všechna ostatní zařízení v domácnosti,
  • měřte na počítači s moderním operačním systémem.

Nedodržíte-li výše uvedené zásady, pravděpodobně naměříte nižší rychlost, než má vaše připojení ve skutečnosti.

Naměřili jste nižší rychlost?

Poskytovatelé internetového připojení ve svých nabídkách často uvádějí především rychlost downloadu (tedy stahování), rychlost uploadu (nahrávání) je upozaděná. Dává to smysl, v praxi věci daleko častěji stahujete, než nahráváte. Můžete být tedy docela překvapení, jak pomalý upload máte.

Pokud jste dodrželi výše uvedené zásady a máte pomalý download i upload, číslo se neblíží tomu, za co platíte, můžete požádat o radu svého poskytovatele internetu. Poradím vám však, co jsme zjistili u nás doma.

Internetové připojení u nás doma zpomaloval Wi-Fi router, byl tím nejslabším článkem. Když jsme ho nahradili, situace se zlepšila, záleželo však na tom, na jakém zařízení jsme DSL rychlost měřili. Na starém počítači s Windows 7 jsme vždy naměřili nižší rychlost než na zbrusu novém notebooku. Než si tedy začnete stěžovat, zamyslete se, zda není problém na vaší straně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient