Jak najít pozemek pro stavbu domu

Hledání pozemku je prvním krokem, pokud chcete bydlet ve vlastním. Můžete se zajímat o pozemky v místě současného bydliště, přestěhovat se z města na vesnici nebo naopak. Víte, co vše musíte u hledání pozemku řešit? Poradíme vám, jak najít ideální pozemek pro stavbu nebo jej ideálním udělat.

Kde chcete bydlet

Máte své oblíbené místo, kde byste chtěli bydlet, nebo řešíte stavbu domu na místě, kde jste narodili a vyrůstali? Mnozí hledají stavební pozemek také v místě práce nebo alespoň poblíž tak, aby nemuseli každý den trávit hodiny na cestách. Nejdříve se tedy spolu s partnerem nebo s rodinou rozhodněte, kde chcete bydlet. 

Jak velký má být váš dům

Výběr pozemku souvisí také s velikostí domu. Pokud jste větší rodina, potřebujete alespoň dvoupatrový dům, ideálně s dostatečně velkou zahradou. V případě, že hledáte vlastní bydlení pouze s partnerem a plánujete jen jedno dítě, bude vám stačit nízkopodlažní bungalov. Myslete však i na to, že součástí domu může být kancelář, pokoj pro hosty, případně vlastní posilovna nebo třeba místo pro kreativní tvorbu. 

Dům se zahradou

V představách mnoha z nás se často objevuje vysněný dům se zahradou. Zahradu můžete využít pro pěstování vlastních bylinek, ovoce i zeleniny, případně na zahradu umístit bazén, pískoviště, prolézačky pro děti a nesmí chybět také venkovní kuchyně, místo pro posezení s přáteli a houpačka. Sami se rozhodněte, jak velkou zahradu využijete a kolik budete mít času, abyste se jí věnovali a dopřáli jí potřebnou péči.

Využijte realitní kancelář

Při hledání pozemku využijte služeb realitní kanceláře. Odborníci vám poradí, jak najít vhodné stavební místo ve vámi vybrané lokalitě. Zjistí vám, zda je daný pozemek zasíťovaný a připravený na stavbu domu. Zároveň se realitní kancelář pohybuje na trhu s nemovitostmi, stanovuje reálnou kupní i prodejní cenu a dokáže vám pomoct s veškerými smlouvami a potřebnými dokumenty. 

Úprava pozemku

V některých případech bude potřeba pozemek na stavbu domu upravit. Může se jednat o zmíněné zasíťování, případně úpravu terénu. Pokud máte vyřízené financování, měli byste vědět, kolik peněz do koupi pozemku investujete. Ušetříte na menším pozemku, případně mírně svažitém nebo kopcovitém terénu. 

S kvalitní stavební firmou si však poradíte i s náročným terénem, stejně jako se stavbou atypického domu, který má splňovat vaše individuální přání a potřeby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *