Mám ještě hledat pronájmy, nebo už raději byty na prodej?

V pronájmech bydlí nejvíce studenti a já jsem samozřejmě nebyla výjimkou. Za celou dobu vysokoškolského studia jsem nikdy nebydlela na koleji, vždy na bytě. Tři roky tedy moji rodiče vyhazovali peníze za nájem, místo toho, aby je investovali do vlastní nemovitosti.

Momentálně prožívám svůj „gap year“, tedy rok volna spojený se sbíráním zkušeností v zahraničí. Otázkou ale je, kde budu bydlet, až se vrátím zpět do Brna, kde plánuji dokončit magisterské studium. Měla bych ještě hledat pronájem, nebo raději byty na prodej?

Je na čase investovat peníze?

Při studiu pracuji, a tak mám něco našetřeného. Na koupi bytu by to ještě bylo málo, i 2+1 v Brně stojí kolem čtyř milionů. Kdybychom se však složili s přítelem a něco půjčili rodiče, prodej bytu je najednou reálný, ani bychom si nemuseli brát hypotéku. Není toto řešení lepší než vyhazovat peníze za nájem?

Zvažuji různé varianty

Sem tam se dívám na byty a domy na prodej, sleduji ceny, ať mám představu. Rozhodnutá ještě nejsem, ačkoliv se snažím problém analyzovat z různých úhlů pohledu.

Byt se dá vždycky prodat

Nejsem si ještě jistá, zda budu po dokončení studia zůstávat v Brně. Pokud ano, koupě bytu určitě má smysl. Nelze ovšem říct, že v opačném případě smysl vůbec nemá. I kdybych se za dva roky stěhovala pryč, byt lze vždycky prodat, tratit na něm nejspíš nebudu, protože ceny nemovitostí nadále vzrůstají.

Ceny nižší nebudou

Prodej domu i bytu je aktuálně dost drahou záležitostí, obzvlášť v Praze a Brně. Bude ale situace lepší, vyplatí se čekat? Pravděpodobně ne. Podle odborníků neexistuje žádný důvod, proč by se v následujících letech měly ceny snížit. Ba naopak, až za dva roky dostuduji, nejspíš bude bydlení ještě dražší.

Jak jsem ovšem pochopila, nikdy nikdo neví, zda je zrovna teď ta ideální chvíle pro nákup nemovitosti. Proto sleduji realitní trh, sem tam si prohlížím inzeráty a vyčkávám. Definitivně rozhodnutá ještě nejsem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient