Zemřela Jiřina Šiklová, první dáma českého disentu, chartistka a socioložka

Zemřela socioložka Jiřina Šiklová, signatářka Charty 77, která proslula svým úsilím o pašování zakázané literatury do komunistického Československa.

Jiřina Šiklová vystudovala historii a filozofii na Karlově univerzitě a její činnost byla jedním z katalyzátorů hnutí Pražského jara. Po potlačení tohoto hnutí v roce 1968 byla nucena opustit své místo na Karlově univerzitě a několik let pracovala jako vrátná.

Byla známá jako průkopnice genderových studií v České republice, psala na téma žen v českém disentu a podílela se na založení pražského Centra genderových studií. Tématem žen se zabývala dříve, než to bylo moderní:

„Tak to byli lidé, kteří dovedli držet hubu. A těch lidí bylo víc. Ženy neměly tendenci o tom tak často povídat. Promiňte, že to teď budu brát trochu z hlediska genderového, ale dovedla jsem si představit, že ten chlap, když bude vědět, jak konspirace probíhá, může chtít být zajímavý u nějaké milenky v posteli. A bude té berušce vyprávět, jak to není jednoduché, taková konspirace. A beruška už nebude mít důvod o tom neříkat druhé berušce. Takže já jsem měla pro spolupráci kritérium, že jsem raději vybírala ženy. Ale vůbec ne z důvodu nějakého genderového, ten pojem jsem tehdy ani neznala. Ale proto, že ty ženy věděly, že když něco takového dělají, tak nejsou tak atraktivní pro muže. Že ti chlapi jsou rádi hogo fogo a tak dále., řekla během svého rozhovoru pro projekt Paměti národa.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient