Jak je to s kávou a alkoholem při hubnutí?

Ráno si nedovedete představit bez šálku teplé a krásně vonící kávy a sem tam si dáte i nějakou tu sklenku alkoholu, jenže teď chcete zhubnout a nevíte, zda si je můžete dopřát i během shazování nechtěných kil navíc? Pak čtěte dál!

Když někdo řekne, že chce zhubnout, hned se všichni zamyslíme nad tím, čeho všeho se ten dotyčný bude muset vzdát. Už žádný dortík s kafíčkem v cukrárně, žádná slazená limonáda ani sklenka piva před spaním. Zatímco u dortíku a slazených nápojů je to jasné, kolem pití kávy a alkoholu panují různé názory.

Káva může při hubnutí pomoci

Káva obsahuje kofein a její pití závisí na zdravotním stavu každého z nás. Pokud nemáte vysoký tlak, není ale důvod, proč si šálek kávy nedopřát.

Taky máte tak nějak zafixované, že káva odvodňuje a může vést až k dehydrataci organismu? Tak jednoznačně to ale říct nemůžeme, záleží i na tom, zda dodržujeme zásady zdravého stravování a pitný režim. V každém případě se díky kávě odehraje v našem těle řada procesů, které podpoří snahu zhubnout. To ale neznamená, že máte vypít za den pět hrnků kafe.

  • Káva pomůže potlačit chuť k jídlu.
  • Působí jako spalovač, na krátkou chvíli dokáže aktivovat a zrychlit metabolismus.
  • Obsahuje několik tělu prospěšných látek jako hořčík, draslík, vitamíny skupiny B a kofein.
  • Stimuluje mozek a podporuje jeho činnost.
  • Pití kávy může snížit i riziko vzniku diabetu 2.stupně nebo Alzheimerovy choroby.

Stejně tak jste určitě slyšeli, že káva s mlékem je špatnou volbou. A to jak pro váš organismus, tak pro samotnou kávu. Jak by totiž řekl profesionální barista, kávu mlékem zkazíte. Jenže když ona je tak dobrá. Navíc pomůže třeba ve chvíli, kdy vás pálí žáha.

Pravdou ale je, že když chcete shodit nějaké to kilo, měli byste dát přednost kávě bez cukru i mléka. Taková káva má nízkou kalorickou hodnotu a můžete si ji dopřát třeba i když držíte keto dietu.

Náš tip: Kolik kávy vypít a kdy?

Když denně vypijete 1-3 šálky kávy, nic se nestane. Nesmí ale samozřejmě jít o litrové hrnky, jinak si koledujete o zvýšený krevní tlak, podrážděný žaludek a potíže s nespavostí.

Aby byl účinek kávy co nejvyšší, je ideálním časem na hrnek kávy asi půl hodiny před fyzickou aktivitou a maximálně 6 hodin před spánkem.

Víte, že kávu byste nikdy neměli pít s prázdným žaludkem? Může ho totiž podráždit, případně zpomalit trávení.

Alkohol není dobrý pomocník

Co si budeme povídat, velké množství alkoholu nikomu neprospěje. V první chvíli nás sice nabudí, zvýší pocit sebevědomí a budeme se cítit tak nějak uvolněně, jenže pak se dostaví únava a spavost. Při hubnutí je navíc třeba počítat s tím, že má vysokou energetickou hodnotu.

Nenajdete v něm žádné živiny, organismus jím jen zatížíte, prohloubíte pocit hladu a pocítíte zvýšenou chuť k jídlu. Pár skleniček k večeři také vede k tomu, že tělo přednostně začne zpracovávat právě alkohol, cukry a tuky se pak snadno dostanou do problémových partií a usadí se tam.

Víte, že jeden gram čistého alkoholu obsahuje 29,4 kJ?

To ale neznamená, že se musíte alkoholu vzdát zcela a navždy. Když si přeci jen nějakou tu sklenku chcete dát, místo sladkých likérů, tvrdého alkoholu a míchaných koktejlech dejte přednost kvalitnímu suchému bílému nebo červenému vínu a spolu s ním pijte honě neochucené neperlivé vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *