Jak spolu souvisí odpad a investice? Více, než si myslíte

Planeta je dnes jedno velké smetiště a vědci celého světa se snaží vymyslet způsoby, jak odpad ekologicky likvidovat, nebo ho využít jako zdroj pro další použití. Největším problémem je plastový odpad, ten zamořuje pevninu i moře a světové oceány. Jen malé procento tohoto odpadu se dá recyklovat a dále využít – proto i dílčí úspěchy jsou v tomto boji důležité. I u nás je několik společností, které se rozhodly vydat správnou cestou a najít řešení, jak zpracovávat odpady, jako například společnost Uniprospe.

Řešením je pyrolýza

Pokud jste ještě neslyšeli o pyrolýze, pak vězte, že se jedná o převratný proces, při kterém se za vysokých teplot bez přístupu kyslíku štěpí vazby v organických molekulách. Výstupem jsou suroviny jako uhlík, plyn a olej, tedy vhodný materiál pro další využití. A právě zmíněná společnost Uniprospe na tento proces vsadila a buduje zařízení na ekologickou recyklaci ojetých pneumatik a jeho následné využití v cementárnách. Denně se podle projektu zlikviduje 50 tun drcených ojetých pneumatik. To je číslo, které stojí za povšimnutí, a to nejen z pohledu úlevy životnímu prostředí, ale také z pohledu ziskovosti výstupních surovin. Pyrolytický plyn najde využití při výrobě elektřiny, uhlík se používá v gumárenském průmyslu, při chemické nebo farmaceutické výrobě a pyrolytický olej může být v surovém stavu použit jako energetický nosič. 

Dluhopisy firmy představují zajímavou investici

Tato společnost je zajímavá nejen z pohledu ekologického využití, ale i možností investic, jelikož vydala už druhou emisi dluhopisů. Prostředky z nich získané budou použity na dokončení linky pro tento převratný proces. Investice s Uniprospe je navíc zajímavá z několika důvodů. Prvním je garantovaný roční zisk 9,5 % s pololetní výplatou. To v přepočtu znamená, že každá investovaná tisícikoruna vám vydělá 95 Kč. Další velkou výhodou je i nižší nominální hodnota 30 000 Kč, ale investice může být několikanásobně větší. Tu největší výhodu pak představuje splatnost dluhopisu, která je 31. 12. 2022. Když se na to tedy podíváme přes čísla, každý dluhopis Uniprospe vydělá svému majiteli do konce tohoto roku 2850 Kč a už v lednu 2023 může použít vrácené vložené prostředky pro další zhodnocení.

Chcete-li tedy zhodnotit své finance a navíc podpořit ekologicky smýšlející a prospěšnou společnost, pak určitě zvažte investice s Uniprospe.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient