Postavte si terasu. Víme, co k tomu budete potřebovat

Zima vrcholí a co nevidět budeme mít touhu místo pobytu mezi čtyřmi zdmi vyjít na zahradu, na sluníčko, a užít si hřejivé paprsky. Každý rok je to stejné. Slunce nás láká. Víkendová relaxace na terase, letní večery pod pergolou, ale třeba i home office pod širým nebem – to vše milujeme. Jenomže nechybí vám k tomu důležitý parťák – terasa? Pojďte si ji postavit svépomocí.

Když znáte seznam věcí, které budete ke stavbě terasy potřebovat, a víte též, kde je koupit, máte polovinu práce za sebou. Řada lidí si na stavbu terasy svépomocí netroufne pouze proto, že neví, kde začít. Přesněji neví, co si pro stavbu terasy nakoupit, jak si vybrat vhodné dřevo, montážní materiál i nářadí. Kdo nemá peněz navíc, ten pak zůstane bez terasy. Zadat si její stavbu nemusí být totiž ničím levným. Firmy si dávají přirážku na materiál, cena práce není nízká.

I když jste ochotni si terasu na klíč zaplatit, může se vám stát, že termíny pro stavbu terasy tak, abyste stihli letošní zahradní sezónu, jsou již vyčerpány. Vaší šancí, jak již letos, a dokonce hned od jara relaxovat na vlastní zahradě, je stavba terasy svépomocí. Není to zas tak složité. Základem je vybrat si správně materiál a konstrukční prvky. Terasa by totiž měla být co nejméně náročná na údržbu a taktéž chceme, abychom si ji užili co nejdéle.

Jak si vybrat materiál na terasu?

Betonové terasy nejsou v kurzu. Když terasa, tak dřevěná. Pozor však na výběr dřeva. Český smrk rozhodně není dřevo vhodné pro českou terasu. Jeho životnost je v exteriéru často pouhé 3 roky a ani ošetřený nevydrží více než 6 let. Lepší volbou by byl český modřín, který je odolnější povětrnostním vlivům. Jestliže však chcete ještě lepší dřevo, sáhněte po sibiřském modřínu.

Všechny ty severské přívlastky u dřeva nejsou jen marketingovým tahem. Sibiřský modřín vyniká tím, že rostl v náročnějším klimatu pomaleji, což jeho dřevu dodává unikátní vlastnosti. Vyšší tvrdost i odolnost. Prkna na terasu ze severského smrku doplňte i dřevěnými hranoly pro stavbu terasy ze stejného materiálu. Pouze identický typ dřeva bude pracovat stejným způsobem a nebude docházet k deformacím konstrukce terasy. Pokud jde o terasová prkna, vybrat si lze hladké i tradičně rýhované, které mají protiskluzové vlastnosti.

Správně zvolené příslušenství prodlužuje životnost terasy

Terasové vruty jsou jiné

S profi příslušenstvím ke stavbě terasy si nejenže zjednodušíte její budování, ale současně zcela zásadně prodloužíte její životnost. Podívejme se například na obyčejné vruty. Ty běžné nejsou vhodné. Pro exteriérové použití na budování terasy se hodí nerezové vruty. Správné vruty na terasu nerezaví a nepraskají. A nenechte se splést, klasické vruty do dřeva nestačí. Ty pro terasu jsou jiné. Mají zesílený krček, aby odolaly pracujícímu dřevu, které neustále bobtná nebo sesychá. Snadněji se též zavrtávají do dřeva a honosí se schopností prkno kvalitně přitáhnout k podkladu.

Rektifikační terče vyrovnají povrch pod terasou. A nejen to

Díky rektifikačním terčům lze snadno vyrovnávat nerovnosti terasy. Mají též schopnost zamezovat vzniku trhlin ve dřevu vlivem objemové změny materiálu. Terase nabízí lepší odvod vody i odvětrávanou konstrukci. Díky těmto benefitům je životnost terasy vždy delší.

Granulátové podložky skvěle izolují dřevo v konstrukci

Mezi hranolem a podkladem je vhodné pro radikální prodloužení životnosti terasy umístit granulátové podložky. Oddělí dřevo od podkladové vrstvy. Používají se též v místě napojení hranolů.

Dalším pomocníkem jsou terasové distanční podložky

I ony chrání dřevo před vlhkostí. Díky speciální konstrukci nabízí vylepšenou ventilaci a udržují dřevo výborně odvětrané. I když terasa namokne, rychle díky aplikovaným podložkám vyschne. Podložky ale oceníte i proto, že zjednodušují montáž terasy.

TIP: Vše pro stavbu terasy nabízí e-shop Gardina.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient