Proč nejsou krabice na pizzu kulaté?

Pokud jíte pizzu, určitě jste aspoň jednou přemýšleli nad tím, proč jsou vlastně krabice na pizzu hranaté a zda by nedávalo větší smysl, kdyby krabice na pizzu byly kulaté. V tomto článku vám vysvětlím, proč pizzerie využívají krabice hranaté a vyřešíme tak společně tuto záhadu jednou provždy.

Neefektivita

Pizzerie většinou skladují obalové materiály přímo v prodejně. Krabice jsou ve skladu rozložené a poskládané na sebe. Takto pizzerie plně využije prostoru, který má k dispozici. Zásoby obalových materiálů umožňují mít potřebné věci, včetně krabic na pizzu, vždy po ruce a ušetřit tak spoustu času.

Zaměstnanci v případě potřeby rozložené papírové krabice složí a během chvilky mají připraveny desítky krabic na využití. Skládání hranatých krabic je velice jednoduché a efektivní. Zaměstnanci pizzerie se po nějaké době naučí skládat krabice velmi rychle a pizzerie tak ušetří spoustu času. U kulatých krabic tomu tak bohužel není. Poskládat kulatou krabici trvá déle než hranatou, je to totiž mnohem složitější.

Cena

Skládání kulatých krabic bychom si samozřejmě mohli ulehčit využitím strojů, které krabici poskládají mnohem rychleji a bez sebemenších problémů. Nicméně, výroba krabic stroji a jejich následná doprava do pizzerie, znamená pro pizzerii vyšší náklady.

Jelikož krabice na pizzu bez potisku zákazníka příliš nezaujme, většina pizzerií platí za krabice na pizzu s potiskem. Dává tedy smysl, že nechtějí utrácet další peníze za kulaté krabice na pizzu a preferují krabice hranaté.

Nepraktičnost

Krabice kulaté by nám sice umožnili ušetřit trochu prostoru při převážení pizzy, celkově by ale přinesly více problémů než užitku.

Snažit se vystavit kulatou krabici v prodejně by nejspíš nebyla velká legrace. Myslím si, že většina z nás nechce v obchodě běhat za svojí kutálející se krabicí přes půlku prodejny. Kulatá krabice tedy nepřináší žádné benefity oproti krabici hranaté. I kdybychom ji položili vodorovně, zabírala by stejně prostoru jako ta hranatá.

Další problém přichází, když vám pizzerie doveze vaši pizzu. Hranatý obal, nám umožňuje ji jednoduše uchopit, bez toho, aniž bychom si popálili ruce, kulatá krabice vám tento benefit nezajistí. Pizzu je také mnohem jednodušší z krabice vytáhnout, pokud máte nějaký prostor navíc, jako právě u krabice s hranatým tvarem.

Věřím, že pro vás byl tento článek přínosný a že nyní už víte, proč dává větší smysl využít krabice na pizzu hranatého tvaru. Tento článek spolupracuje s českou firmou Ecofol, která dodává obalové materiály a jednorázové nádobí do restaurací, gastro oborů a rozvozových služeb. V jejich sortimentu naleznete jak krabice na pizzu, tak i spoustu dalších ekologických a recyklovatelných produktů, jako jsou například ekologické papírové krabice, které se hodí právě na rozvoz a take away.

Autor: Martin Kacafírek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient