Pohodlí nejen při túře

Turistika je nádherná, je to způsob aktivní dovolené, při které vidíte kus světa, upevníte své partnerské vztahy a děláte přitom i něco pro vaše zdraví. Velkou výhodou je, že turistiku můžete provozovat v každém věku, zkrátka přizpůsobíte váš časový plán a profil výletu vašim možnostem. Jste-li v turistice zběhlí, nebudeme vás nudit tím, jak důležité je kdejaké vybavení, protože již sami máte určitě v hledáčku to, co konkrétně k turistice potřebujete. Je tu však jedna věc, která je enormně důležitá, a to je obuv. Správná turistická obuv je alfou i omegou úspěchu vaší turistické mise. Vaše nohy si totiž zaslouží to nejlepší. Proč? To je jednoduché, pokud se o ně nebudete dobře starat, obzvlášť při zátěži, kterou turistika pro nohy bezpochyby je, nebudou s vámi chtít spolupracovat. Naopak budou přetížené, otlačené a vysílené. A problémy se od chodidel mohou dále šířit přes kotníky, kolena, kyčle až na páteř…

Co se proti tomu dá podniknout

Prvním krokem by měla být koupě vhodné turistické obuvi. Nebudeme tu rozebírat, že každý z nás má jinak dlouhé, široké a objemné chodidlo a vybrat turistickou obuv nemusí být vždy jednoduché. Je dobré nechat si poradit ve specializované prodejně, čemu věnovat při výběru turistických bot pozornost. Dobré je také vědět i to, že vám nemusí hned stoprocentně sedět, velký kus práce odvedou také turistické vložky do bot, lépe usadí chodidlo a rozprostřou zátěž na jeho větší plochu, čímž podpoří komfort i stabilitu. Pokud je bota v patní oblasti zbytečně široká, použijte vložky s pevnou patní miskou, která skvěle drží nohu na svém místě a dodá jí vhodnou oporu a stabilitu. Podle složení konkrétního modelu můžete mít vložky, které tlumí nárazy a zvyšují komfort při chůzi díky vrstvě EVA pěny nebo gelu. Zejména při chůzi z kopce potom vložky šetří patní kosti i kolena.

Delší životnost bot

Základem dlouhé životnosti i pohodlí v každých botách je vysoušení. Po túře můžete mít v botách vlhko, nebo dokonce přímo mokro v závislosti na počasí i náročnosti trasy. Vždy je však nutné boty před dalším použitím pečlivě vysušit. Někdy ale jen samotný vzduch nesuší dostatečně rychle a je třeba mu pomoci. Proto existují přírodní vysoušeče. Jde o sáčky s cedrovým dřevem, které pohlcuje vlhkost až čtyřikrát rychleji než vzduch. Stačí tedy sáčky vložit do bot a nechat je pracovat. Příjemným bonusem je také schopnost pohlcovat pachy v obuvi, takže po použití přírodního vysoušeče budou vaše boty opět rychleji suché a navíc i svěží.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient